Agris.cz - agrární portál

Pekařka Šárka Nemešová vyrábí tradiční pečivo postaru a bez strojů

18. 4. 2019 | pekarske-technologie.cz

Tradiční způsob výroby chleba, housek, koláčů či bábovek má na trhu své místo. Důkazem toho je Šárka Nemešová, která vlastní malou řemeslnou pekárnu v Dolní Oldřiši na Liberecku. Měsíčně talentovaná pekařka zadělá přes 1 000 kg mouky. Stroje byste ale v její pekárně hledali marně. Pečivo vyrábí postaru, ručně. 

Základem jsou kvásek a lokální ingredience

Poctivá ruční výroba, výběrová mouka, lokální suroviny, vlastní kvásek, bylinky a koření. To jsou největší trumfy pekařky Šárky Nemešové, která v řemeslné pekárně v Dolní Oldřiši peče chleba podle svých vlastních receptů. Podstatu dobrého chleba vidí pekařka v kvasu. Její sortiment proto zahrnuje několik druhů kváskového chleba.

Chléb Šárky Nemešové bývá okořeněn kmínem, majoránkou i lokálními sezonními bylinkami, mezi které patří libeček, dobromysl či estragon. „Bylina v chlebu spolupracuje na tom, co se děje člověku v trávicím ústrojí,“ říká Šárka Nemešová. Že se na pečivu podepsala ženská ruka, je vidět na první pohled. Chléb totiž bývá ve tvaru květu, který mu dodává karbování, nebo je na něm znázorněno květenství.

Pečivo dodává pouze do tří prodejen, přesto má stále vyprodáno

Pekařka Šárka Nemešová dodává své pečivo do prodejny ve Frýdlantu a jednou týdně jim zásobuje dvě liberecké pekárny. Některým zákazníkům navíc vozí pečivo přímo až domů. Pro výbornou kvalitu a chuť pečiva má pekařka stále vyprodáno.

Oproti klasickým pekárnám zákazníci u paní Nemešové nepořídí čerstvé pečivo klasicky ráno, ale až odpoledne. A to pět dní v týdnu. Vše je dáno rozvržením práce. V pekárně se totiž nevyrábí přes noc, nýbrž během dne. Šárka Nemešová vstává po páté hodině. Poté zmlazuje kvásek, štípě dřevo a roztápí chlebovou pec, do které se vejde až 32 chlebů. Kolem osmé zadělává těsto a připravuje první pekárenské výrobky. Kromě chleba peče také obří housky, vánočky, mazance, koláče i výborné buchty. Dvakrát do měsíce pořádá pro zájemce také pekařské kurzy tradiční výroby pečiva.

 

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 18. 4. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:01