Agris.cz - agrární portál

Hamé začalo vyvážet košer výživy do USA

24. 4. 2019 | ČTK

Společnost Hamé letos začala exportovat košer kojenecké výživy do USA. Zatím jde o vývoz v řádu milionů korun, trh má však velký potenciál, řekl dnes ČTK mluvčí společnosti Petr Kopáček. Letos firma plánuje investovat 260 milionů Kč do automatizace výroby. Loňské tržby zatím nezveřejnila. O rok dříve měla tržby 5,13 miliardy korun, z toho více než polovinu utržila v ČR. Zisk firma dlouhodobě nezveřejňuje.

Loni se firma sloučila do Orkla Foods spolu s Vitanou. Následně ze společnosti odešel dlouholetý ředitel Martin Štrupl a ředitelem sloučených společností se stal bývalý ředitel Vitany Pawel Szczesniak.

"Letos jsme nově rozjeli vývoz košer kojeneckých výživ do USA, vypadá to hodně slibně. Zatím jsou to objemy řádově v milionech korun, ovšem má to perspektivu do budoucna. Jinak odbyt těchto našich kojeneckých výživ dlouhodobě výrazně roste i v Izraeli, na tamním trhu jsme hodně silní a patříme tam mezi největší dodavatele v tomto segmentu vůbec. I uplynulý rok potvrdil, že se nám daří stále větší objem výrobků uplatňovat také na balkánských trzích," uvedl Kopáček.

Letos pak firma hodlá investovat například do zvýšení kapacity produkce hotových jídel v Babicích a pokračovat v modernizaci závodu na zpracování zeleniny v Bzenci, kde se automatizují linky na zavírání, etiketování, balení nebo paletizaci produktů.

Firmy se loni sloučily do společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko, zachovávají si však své značky. Nadnárodní společnost Orkla koupila Hamé v roce 2016, Vitanu o tři roky roky dříve. Orkla Foods je podle Kopáčka v současnosti druhý největší výrobce balených potravin v ČR a čtvrtým na Slovensku.

Hamé je výrobcem chlazených a trvanlivých potravin, vyrábí například paštiky. Vitana se specializuje na výrobu dehydratovaných výrobků nebo instantních polévek.

Čisté tržby Hamé loni v pololetí meziročně vzrostly o 6,8 procenta na 2,65 miliardy Kč. Společnosti se dařilo na českém trhu, kde tržby vzrostly skoro o sedm procent, dále v Maďarsku a v Rusku, kde rostly o desetinu. Naopak na Ukrajině klesly o 8,5 procenta. Firma exportuje do 40 zemí, mezi její nejznámější značky patří Májka, Znojmia nebo Otma. V Rusku má Hamé také výrobní závod.

Vitana předloni zvýšila zisk meziročně o 21 procent na 138,5 milionu korun, konsolidované tržby vzrostly o 2,5 procenta na více než dvě miliardy korun. Firma zaměstnává v provozovnách v Byšicích, Roudnici nad Labem a Varnsdorfu 575 lidí. Loňské tržby zatím nezveřejnila.

drh mha


Zdroj: ČTK, 24. 4. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 03:09