Agris.cz - agrární portál

V rezervaci u Milovic se narodila dvojčata praturů

25. 4. 2019 | ceskenoviny.cz

V rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku se narodila dvojčata zpětně šlechtěných praturů. Stalo se tak krátce poté, co se podařilo potvrdit narození dvojčat zubrů, uvedla dnes v tiskové zprávě ochranářská společnost Česká krajina.

U turů jsou dvojčata poměrně vzácná, v rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru se však narodila od roku 2016 již potřetí. Poprvé to bylo v květnu 2016, kdy dvojnásobný přírůstek zaznamenali pratuři. "Počet dvojčat v rezervaci je určitě příjemným překvapením, u praturů i zubrů jde o poměrně výjimečnou událost," řekl ředitel České krajiny Dalibor Dostál.

Podle České krajiny je narození druhého páru dvojčat během čtyř let známkou vysoké plodnosti chovaných zvířat i dobrých podmínek, které praturům milovická rezervace poskytuje. Svou roli hraje nejen kondice zvířat, ale také pestrá přirozená strava.

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice vznikla v roce 2015 na dvou pastvinách u Milovic a Benátek nad Jizerou. Spolu se dvěma stády divokých koní ji obývají zubři a zpětně šlechtění pratuři. Rezervace se stala prvním místem na světě, kde jsou všechny tři druhy původních velkých evropských kopytníků.

 

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 25. 4. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:17