Agris.cz - agrární portál

Flek: Výstaviště Flora musí investovat do modernizace areálu

26. 4. 2019 | ČTK

Výstaviště Flora by mělo v příštích letech investovat do stavby moderních pavilonů i úprav okolních parků, aby zajistilo kvalitní zázemí pro mezinárodní přehlídky květin a ostatní výstavnické akce. Při zahájení jarní etapy výstavy květin Flora to ČTK řekl předseda dozorčí rady Výstaviště Flora Stanislav Flek, podle kterého by na inovované přehlídky květin mělo v budoucnu do Olomouce jezdit více návštěvníků z okolních zemí.

Historie Výstaviště Flora se datuje od roku 1966, kdy vznikla rozpočtová organizace Olomoucké výstavní sady. Poslední velkou investicí v areálu Výstaviště Flora byla rekonstrukce hlavního pavilonu A, která skončila na začátku roku 2014 a stála zhruba 175 milionů korun.

"Areál výstaviště je dlouhodobě podfinancovaný. Opravdu tragicky podfinancovaný. Areál se proto musí rozvíjet a je jasné, že bude potřeba dobudovat nové a atraktivní pavilony a investovat do parku," uvedl Flek. Konečné slovo o investicích do dalšího rozvoje areálu výstaviště bude mít město, které je jediným jeho vlastníkem. Nynější městská rada je podle Fleka výstavišti značně nakloněna.

Výraznou proměnou v příštích letech mají projít i samotné výstavy květin Flora. "Měli bychom opustit ambici dělat profesionální výstavy květin, protože profesionální veletržnictví je nejen u květin, ale i v ostatních oborech v podstatě v krizi. Flora by měla být svátkem květin, měla by to být garden show, festival radosti a jara s doprovodným programem," míní Flek.

Vedení Výstaviště Flora má podle Fleka ambici učinit z výstavy Flora akci středoevropského významu, na kterou boudu jezdit početní vystavovatelé i návštěvníci z okolních zemí. Nyní mají hlavní zastoupení vystavovatelé, prodejci i návštěvníci z Česka a Slovenska.

"Chceme, aby se zde postupně objevovaly nové trendy v zahradním umění a aby to byl svátek květin, kultury a dobrého životního stylu," řekl Flek. První výraznější změny v organizaci výstavy květin Flora by podle něj měly být patrné už příští rok.

Odborníci ve studii zveřejněné v roce 2017 navrhli zatraktivnit východní část Smetanových sadů pomocí nových lákadel, jako jsou dětský svět, vodní biotop, kavárna, sociální zázemí či komunitní zahrada. Hovořilo se tehdy i o možnosti stavby multifunkční haly pro burzu květin, rekonstrukci pavilonů G a H nebo výstavbě nových parkovacích objektů. Výstaviště se dlouhodobě potýká s nedostatkem parkovacích ploch pro návštěvníky.

Výstavy květin Flora se těší velké oblibě. Loni jarní etapu Flory navštívilo 60.000 lidí, na zvýšeném zájmu se tehdy podepsalo především pěkné počasí.

 

Petr Běhal kš


Zdroj: ČTK, 26. 4. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:11