Agris.cz - agrární portál

O západním zboží pro české firmy chce jednat Prouza s Tomanem

26. 4. 2019 | ČTK

Češi by se mohli více dočkat i zboží určeného pro západní evropské trhy. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza to chce nařídit nadnárodním firmám. Píše to v dopisu ministrovi zemědělství Miroslavu Tomanovi (ČSSD), který má ČTK k dispozici. S ministrem chce co nejdřív jednat o změně legislativy.

Již podle Prouzových dřívějších vyjádření právě nadnárodní výrobci bojkotují nákupy potravin českými řetězci v domovské zemi výrobce. Musí se proto nakupovat přes regionální zastoupení v ČR. Pokud se pak nakupuje na centrálách výrobců v zahraničí, nechtějí výrobci potraviny přeznačovat podle české legislativy. Bez této změny se Evropa dvojí kvalitu potravin nezbaví. Ministerstvo ČTK sdělilo, že změny připravuje již delší dobu.

"Teritoriální restrikce, či chcete-li teritoriální bariéry vnitřního trhu, jsou tou nejzávažnější příčinou dvojí kvality potravin. Dodavatelé odmítají českému obchodu dodat výrobek vyšší kvality, který distribuují například v Německu, Rakousku či Francii a vymlouvají se na spotřebitele a jiné preference v chuti či kvalitě," uvedl Prouza. Podle něj hlavně nadnárodní firmy systematicky znemožňují, aby čeští obchodníci nakupovali výrobky určené například pro zahraniční trhy. Podle něj každé skutečné řešení dvojí kvality musí zakázat tuto praktiku výslovně. Podstatou problému je to, že se pod jednou marketingovou značkou a ve stejném obalu skrývá v různých státech odlišné složení potravin. Složení je však řádně uvedeno na obalu.

S ministrem, který je v současnosti spolu s dalšími členy vlády a prezidentem Milošem Zemanem v Číně, chce Prouza v následujících dnech jednat. "Ministerstvo zemědělství změny v souvislosti s dvojí kvalitou potravin připravuje již delší dobu," sdělil bez dalších podrobností ČTK mluvčí úřadu Vojtěch Bílý.

Europoslanci v polovině dubna schválili směrnici, která má chránit spotřebitele před zavádějícími a nekalými praktikami zejména v online prostředí. Právní úprava se také věnuje problematice dvojí kvality výrobků, ale nevede k jejímu definitivnímu zákazu, jak požadoval pozměňovací návrh. Ten schválen nebyl, což kritizovala řada českých zástupců v Evropském parlamentu.

Řada českých zástupců, kteří se podíleli na pozměňovacím návrhu, vyjádřila názor, že směrnice se problematice dvojí kvality výrobků nevěnuje dostatečně. Pozměňovací návrh by dvojí kvalitu zařadil mezi nekalé praktiky, tehdy ale na plénu neprošel.

České ministerstvo například loni dvakrát upozornilo na různou kvalitu potravin prodávaných pod stejnou značkou a podobným obalem v ČR a Německu. V prvním případě to byl lančmít od dánského výrobce Tulip, který obsahoval v ČR hlavně drůbeží separát, kdežto v Německu vepřové maso. Druhý případ byl s rybími prsty, které měly v Německu více masa a o 30 gramů větší balení.


Zdroj: ČTK, 26. 4. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.05.2024 15:21