Agris.cz - agrární portál

Po vstupu do EU zůstávají ceny v ČR piva nižší než jinde v unii

2. 5. 2019 | ČTK

Po 15 letech od vstupu do EU patří ceny piva v ČR stále k nejnižším ze zemí osmadvacítky, i když se za tu doby zvýšily až o 50 procent. Půllitr renomovaného ležáku plzeňského typu se čepuje v českých restauracích v průměru za necelou padesátikorunu, zatímco v mnoha evropských státech je jeho cena dvoj- až trojnásobná. Na tuto cenu se Česko v nejbližší době určitě nedostane, řekl ČTK pivovarský expert Josef Krýsl, majitel plzeňského minipivovaru Beer Factory a stavitel minipivovarů.

"V Německu a ve Francii se ceny standardního ležáku plzeňského typu evropské kvality pohybují mezi čtyřmi až pěti eury za půllitr (zhruba 100 až 130 korun). U nás jsme se nevyšplhali ani na dvě eura a pohybujeme se od 1,5 do 1,85 eura," uvedl. V tomto pásmu jsou i malé pivovary, které mají většinou piva dražší. Nejvyšší ceny jsou ve Skandinávii, následuje Velká Británie, Belgie, Německo a Francie. "Ve Švédsku a Norsku, kde je nejvyšší spotřební daň, stojí půllitr Plzně 160 i více českých korun," řekl Krýsl. V Belgii stojí 0,25 litru průměrného ležáku 3,45 eura.

Podle Krýslova názoru by lidé v ČR kupovali točené pivo i za stovku. "To je jako s kouřením. Ti, co pijí pivo a kouří, tak si to neodpustí a ošidí to někde jinde," uvedl. Pivovary se ale bojí výrazně zdražit. "Ale určitě se zdražovat bude, protože loňská neúroda sladu a chmele už jasně hnala ceny nahoru. Většina výrobců od Nového roku zdražila a pokud se bude opakovat loňské sucho, bude to pokračovat. Cena piva se může začít měnit daleko rychleji než předtím," míní.

Krýsl chápe, že nízká cena piva do Česka láká stále více turistů. "Už i v Bratislavě jsou české ležáky dražší než u nás," dodal.

Podle jeho odhadu se od vstupu ČR do EU cena piva zvedla o 40 až 50 procent. "Velká nabídka piv na našem trhu vedla k tomu, že velké pivovary zdražovaly pouze tehdy, když se jim zvedly vstupní náklady - elektřina, chmel a ječmen," uvedl.

V ČR podle Krýsla stále určuje cenovou politiku Plzeňský Prazdroj, který má nejvyšší cenu ležáku Pilsner Urquell. "Všichni jsme vždycky čekali, co Plzeň udělá. A když zdražila, tak se většina přestala bát a zvedla cenu také," uvedl. V Plzni zatím žádná restaurace zaměřená na pivo nezvýšila cenu za půllitr nad 50 korun, i když o tom hospodští už dlouho diskutují.

 

Václav Prokš hj


Zdroj: ČTK, 2. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 05:25