Agris.cz - agrární portál

Tuzemská produkce květin loni kvůli počasí vzrostla jen mírně

6. 5. 2019 | ČTK

Tuzemská produkce květin se loni po několikaletém výraznějším růstu zvýšila pouze o 1,1 procenta na 2,278 miliardy korun z 2,254 miliardy korun v roce 2017. Růst produkce květin podle pěstitelů utlumily výkyvy počasí a sucho. "Oproti roku 2017 je to spíše stagnace," řekl na dotaz ČTK předseda Svazu květinářů a floristů Jiří Horák. V roce 2018 vzrostl dovoz květin do Česka, jejich vývoz naopak klesl.

Tempo růstu české produkce květin bylo loni výrazně nižší než v roce 2017, kdy se zvýšila 3,8 procenta. "Loňský výpadek v produkci květin způsobil nebývale chladný březen, zejména jeho druhá polovina. Pak následoval velmi teplý duben a květen a samozřejmě sucho," uvedl Horák.

Zhruba polovina produkce loni připadla na záhonové květiny, za které pěstitelé utržili 1,235 miliardy korun, zatímco v roce 2017 to bylo 1,2 miliardy korun. Tržby za hrnkové květiny se meziročně zvýšily o dva miliony korun na 782 milionů korun. Tržby z prodeje řezaných květin naopak klesly o čtyři miliony korun na 95 milionů korun a prodej zeleně se snížil o 13 milionů korun na 86 milionů korun.

Zatímco domácí produkce květin loni meziročně vzrostla o 1,1 procenta, tak dovoz květin se zvýšil o 4,1 procenta na 3,407 miliardy korun. Čeští pěstitelé loni vyvezli květiny za 486 milionů korun, přičemž export v meziročním srovnání klesl o čtyři procenta. "Vývoz je stále tvořen ve velkém podílu reexporty při zásobování prodejních řetězců," upozornil Horák.

Zvýšení dovozu květin do Česka bylo loni podle Horáka nadprůměrné. "Ovlivněn byl růstem cen nákupů na holandských burzách a jen částečně přírůstkem množství. Holandské burzy hlásí růst prodejních cen asi o čtyři procenta," podotkl Horák.

Nejvíc květin bylo loni do Česka dovezeno z Nizozemska, Německa a Dánska. Naopak čeští pěstitelé exportovali především na Slovensko, do Německa a Polska.

Celková hodnota tuzemského trhu s květinami se v roce 2018 zvýšila o 0,8 procenta na 11,755 miliardy korun. Každý obyvatel Česka loni za květiny utratil v průměru 1130 korun, o rok dříve to bylo 1121 korun. "Stále roste podíl prodeje květin přes obchodní řetězce," uvedl Horák.

Zahradnický sektor v Česku zaměstnává 23.000 lidí. "Stejně jako další obory se pro nás stává limitující nedostatek pracovních sil a malý zájem o tento velmi kreativní obor, ale také nedostatek učitelů odborných předmětů," řekl Horák.

Podle něj se rozrůstají květinové síně a zahradnická centra. Z roční produkce firem převažují balkonové a záhonové květiny. Pěstitelům v posledních letech pomáhá marketingová značka Česká květina.

Svaz květinářů a floristů ČR pro pěstitele, floristy a veřejnost každoročně pořádá několik akcí. K nejvýznamnějším letos patří 48. ročník Mistrovství floristů ČR - Děčínská kotva, které bude na děčínském zámku od 15. do 19. května.


Zdroj: ČTK, 6. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:03