Agris.cz - agrární portál

Nová lisovna v Mikulově za rok zpracuje až 12 milionů kg hroznů

7. 5. 2019 | ČTK

Vinařská skupina Bohemia Sekt připravuje na letošní září zkušební provoz nové lisovny v Mikulově, jejíž výstavba a vybavení budou stát 200 milionů korun. ČTK to řekl ředitel výroby a techniky společnosti Slavomír Herman.

Ročně umožní nová lisovna zpracovat osm až 12 milionů kilogramů hroznů. "Budou tam zpracovávány hrozny z našich vinic i ty, které nakupujeme od našich moravských dodavatelů ze spádové oblasti přibližně 50 kilometrů. Pomůže to především značkám Víno Mikulov a částečně Habánské sklepy, ale také přípravě základních vín pro výrobu sektů," uvedl Herman.

Celá investice je rozložena do tří let. Stavba samotné budovy začala v lednu 2018, hrubá stavba byla hotova v létě. V současnosti vybavuje skupina budovu potřebnou technologií, aby v části lisovny mohla v září zahájit zkušební provoz.

"V hale bude umístěno kromě přijímacích van, pneumatických lisů také přes sto nádrží umožňujících efektivně řídit proces vinifikace, tepelné výměníky na chlazení rmutů či moštů a dalších více než sto samostatných skladovacích tanků o různých objemech. Rovněž zde bude zabudováno odsávání oxidu uhličitého přímo z tanků, tak aby bylo pracoviště komfortnější a bezpečnější," uvedl Herman.

Dokončení lisovny, která za plného provozu zaměstná deset lidí, je naplánované až na rok 2020. Bohemia Sekt do její výstavby loni investoval 90 milionů korun, na letošní rok a rok 2020 to bude celkem dalších 110 milionů.

Bohemia Sekt je největší vinařskou skupinou v republice. Na trhu s šumivými víny v České republice má podíl 70 procent, zastřešuje i značky Víno Mikulov, Habánské sklepy, Chateau Bzenec a Vinařství Pavlov. Každý rok rozšiřuje plochy svých vinic, letos vysazuje 13 hektarů nových vinic. Do roku 2020 chce dosáhnout rozlohy 600 hektarů vlastních vinic.


Zdroj: ČTK, 7. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 15:45