Agris.cz - agrární portál

MZe chce spustit dotace na agrolesnictví a pro pěstitele cukrovky

7. 5. 2019 | ČTK

Ministerstvo zemědělství uvolní letos 200 milionů korun na nové dotace pro pěstitele cukrové řepy. Od dalšího programového období Evropské unie plánuje stát dávat peníze také na podporu agrolesnictví, tedy pěstování stromů na zemědělské půdě, které pomáhají proti větrné i vodní erozi. U tohoto programu zatím přesný rozpočet není jasný. Novinářům to dnes řekli ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a jeho náměstek Pavel Sekáč. Nové programové dotační období EU začne od roku 2021.

Peníze budou moci získat pěstitelé cukrové řepy, kteří nahradí chemické postřiky mechanickou likvidací plevele, například plečkováním nebo okopáváním. "Rozrušování půdy pomáhá bránit erozi, ale také zlepšuje zasakování vody a její udržení v krajině," uvedlo MZe v tiskové zprávě.

Podle Sekáče se ČR inspiruje agrolesnickými projekty v Británii, Francii či v Maďarsku, uplatňují se ale také v Africe nebo Asii. A například na Hané některé oblasti kvůli větrné erozi půdy už poušť připomínají, podotkl. Voda, která se vsákne v okolí stromů, je lépe využitá než při běžném způsobu zemědělského hospodaření, dodal Sekáč.

Jak již dříve uvedli experti z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy, půda v ČR udrží přibližně pět miliard metrů krychlových vody. Mohla by udržet o skoro 3,5 miliardy více, je ale ničená právě erozí a utužováním.

Podle údajů ministerstva se v ČR ročně ztratí přibližně 21 milionů tun ornice, ve finančním vyjádření by to bylo minimálně 4,3 miliardy korun. Jde o vyjádření ztráty pouze na základě ceny zeminy, nejsou v tom započteny související škody.


Zdroj: ČTK, 7. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 16:19