Agris.cz - agrární portál

Při ohlášení nenadálé události v lese slouží BODY ZÁCHRANY

13. 5. 2019 | Lesy České republiky, s. p.

Při hlášení nehody, požáru nebo jiné nečekané události v lese se daří záchranářům, hasičům i policistům rychle identifikovat místo podle jedinečného kódu na výrazných žlutých tabulích. Ve státních lesích spravovaných podnikem Lesy ČR jich lesníci od podzimu 2016 rozmístili celkem 2450. Jde o body záchrany.

Tabulky z tvrzeného plastu s hliníkovým povrchem připomínají turistické značení. Jsou ale výrazně žluté a viditelné i večer. „Lidé oznámí záchranářům nehodu a udají konkrétní kód místa, kde se nacházejí. Nejčastěji jsou body záchrany na turistických rozcestích, lesních cyklostezkách, v horských sedlech a pohořích nebo v rozsáhlých lesích. Ročně vyměníme asi sto poškozených tabulek,“ uvedl Daniel Vlkanova, ekonomický ředitel státního podniku Lesy ČR.

Body záchrany odkazují na tísňové telefonní linky – 112, 150, 155 a 158. Záchranáři vycházejí z databáze spravované Hasičským záchranným sborem České republiky.  Místa jsou přesně charakterizovaná podle průjezdnosti, nedalekého heliportu, zdroje vody, signálu pro vysílačku nebo mobilního operátora a dalších údajů.

Lesy ČR navíc od letošního května úzce spolupracují s Institutem ochrany obyvatelstva, který je součástí integrovaného záchranného systému. „Vyměňujeme si digitální informace, které slouží hasičům, policii i záchranné službě. Poskytli jsme kontakty na revírníky a institut aktualizuje data bodů záchrany. Jde nám o včasné nahlášení požáru nebo jiné nenadálé události v lese. I v tom mohou body záchrany pomoci,“ dodal Vlkanova.

Tabulky jsou k vidění také ve vojenských lesích, v národních parcích, na horách i v některých obecních lesích.

V Hradci Králové 10. května 2019

Mgr. Eva Jouklová 

Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.

Tel.: 725 257 900

E-mail: eva.jouklova@lesycr.cz

Poznámky pro editory:
  • Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o 38,6 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.
  • Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 13. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 11:31