Agris.cz - agrární portál

Před sto lety zemřel zakladatel potravinářské společnosti Heinz

14. 5. 2019 | ČTK

Americký podnikatel Henry John Heinz, který zemřel 14. května 1919 ve věku 74 let, patřil k velkým postavám amerického hospodářství přelomu 19. a 20. století. Jeho firma, známá zejména díky kečupu v ikonické skleněné lahvi, nabídla Američanům širokou škálu konzervované zeleniny a navíc proslula příkladnou péčí o své zaměstnance. Firma je od roku 2015 součástí skupiny Kraft Foods, jednoho z největších potravinářských podniků světa.

Potomek německých imigrantů se narodil 11. října 1844 v Pittsburghu a už jako malé dítě pomáhal matce pěstovat zeleninu a přebytečné výpěstky potom v okolí prodával. V devíti letech začal lidem z okolí nabízet křenovou omáčku, kterou sám vyráběl. Postupně pěstoval zeleninu na stále větší ploše a brzy začal dodávat zeleninu do pittsburských obchodů. V roce 1869 tehdy pětadvacetiletý Heinz spolu s přítelem L. Clarencem Noblem založil vlastní konzervárnu.

Ta prorazila nakládaným strouhaným křenem, ochuceným podle receptu, který si Heinzova matka přivezla z Německa. Zákazníci si jej oblíbili i díky tomu, že se na rozdíl od konkurence prodával v průhledných sklenicích a na první pohled tak byla poznat kvalita. Sortiment továrny se brzy rozšířil o další druhy nakládané zeleniny, jako byly kyselé okurky či zelí. Na firmu ale dopadla bankovní krize roku 1873, když jí neplatila řada odběratelů, a nakonec zkrachovala.

Henry John Heinz - mimochodem vzdálený příbuzný současného amerického prezidenta Donalda Trumpa - se ale nevzdal a už v roce 1876 založil spolu s bratry novou společnost F. & J. Heinz Company. Mezi její první produkty patřil ochucený rajčatový protlak, neboli kečup, který se prodával ve zvláštní skleněné lahvi. Ta jen s mírnými obměnami přežila až do současnosti a stala se jednou z ikon amerického stylu života. A z Heinze udělala jednoho z uznávaných průmyslových pionýrů.


Zdroj: ČTK, 14. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 00:48