Agris.cz - agrární portál

AB InBev dostal pokutu 200 mil. eur za zneužívání pozice na trhu

14. 5. 2019 | ČTK

Evropská komise (EK) vyměřila největšímu světovému pivovaru Anheuser-Busch InBev pokutu 200 milionů eur (5,15 miliardy Kč) za zneužívání dominantního postavení na belgickém trhu piva. Firma podle EK zabraňuje levnějším dodávkám nejpopulárnější značky Jupiler z Nizozemska do Belgie. Verdikt padl po tříletém vyšetřování kauzy.

"Spotřebitelé v Belgii platí více za své oblíbené pivo kvůli záměrné strategii AB InBev omezit přeshraniční prodeje mezi Nizozemskem a Belgií," řekla evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

AB InBev je největším světovým pivovarem. Jupiler je v Belgii jeho nejpopulárnější značkou, z hlediska objemu prodeje činí její podíl na belgickém trhu 40 procent. AB InBev prodává tuto značku také v dalších zemích EU včetně Francie a Nizozemska, kde ho kvůli větší konkurenci dodává do velkoobchodu i maloobchodu za nižší ceny, než jaké účtuje na svém domácím trhu.

EK zahájila antimonopolní vyšetřování v červnu 2016. Týkalo se praktik pivovaru v období od února 2009 do října 2016. Evropská komise odhalila více praktik, jimiž AB InBev ovlivňuje dovoz do Belgie. Například z plechovek piva prodávaných v Nizozemsku odstraňuje francouzský text a naopak ve Francii je text na etiketách jen ve francouzštině, což v případě dvoujazyčné Belgie limituje vývozní možnosti.

Firma podle komise rovněž omezuje prodej některých svých značek nizozemským obchodníkům, u nichž existuje možnost, že by její výrobky mohli dodávat na belgický trh.

EK snížila pokutu o 15 procent poté, co se pivovar přiznal k pochybení a souhlasil s nápravou. To znamená, že po dalších pět let bude o výrobcích určených k prodeji v Belgii, Francii a Nizozemsku povinně poskytovat informace ve francouzštině a holandštině.

AB InBev v únoru oznámil, že na pokutu dal stranou 230 milionů dolarů (5,27 miliardy Kč).


Zdroj: ČTK, 14. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:51