Agris.cz - agrární portál

Vysoké školy bojují s předsudky, že zemědělství je špinavá práce

14. 5. 2019 | ČTK

Vysoké školy, které vzdělávají zemědělské odborníky, musejí bojovat s předsudky, že jde o špinavou práci na polích či ve stájích, řekl dnes ČTK na brněnském veletrhu Animal Tech děkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pavel Ryant. Podle něj už to ovšem neplatí a stále více zemědělců zavádí tzv. přesné zemědělství a další moderní technologie.

Získat studenty a udržet je v oboru je podle něj důležité zejména proto, že bez zemědělství se lidé neobejdou a pracuje v něm pouze půl procenta ekonomicky aktivního obyvatelstva. "S moderní technikou jsme se posunuli. Bojujeme ale také s tím, že se společnost odcizila od přírody. Dojem, že potraviny nějak vznikají a nerostou na poli, podporuje jejich cena a dostupnost," uvedl Ryant. Proto je působení na společnost a osvěta kromě výzkumu a výuky důležitým úkolem zemědělsky orientovaných univerzit.

Podle Ryanta ovlivňují zájem studentů o studium i některé negativní názory na zemědělství. Obecně se zemědělci setkávají s názory, že likvidují půdu, snižují její schopnost zadržovat vodu, udržují monokulturní krajinu, pěstují jen omezené množství plodin či používají příliš mnoho chemie. "V praxi je přitom potřeba více agronomů či rostlinářů. Čistých rostlinářů není mnoho. Během posledních let se ale hlásí o toto studium přeci jen více zájemců než dříve. A pozitivně mě překvapila jejich kvalita. Zájem o absolventy je takový, že málokterý student před ukončením školy nemá domluvené zaměstnání. Podniky se o ně zajímají ještě během studií," uvedl Ryant.

Naopak dostatečný je zájem studentů o zootechniku. "Dílčím problémem však je, že silně převažují studentky, avšak do stájí a velkých chovů zaměstnavatelé chtějí raději muže," řekl děkan.

Agronomická fakulta podala letos žádost o akreditace nových studijních programů. Snahou je mít i profesní programy směřované k reálné spolupráci s praxí. "Jak v bakalářském, tak v navazujícím magisterském studiu máme studijní program, který se nazývá profesní zemědělství, který by měl zahrnovat více praxe a méně teoretických disciplín," řekl Ryant.

Ročně z fakulty odejde zhruba 700 absolventů, má 14 ústavů.

Zdeněk Meitner


Zdroj: ČTK, 14. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 11:13