Agris.cz - agrární portál

Výnosy likérky Rudolf Jelínek loni vzrostly na 480 mil.Kč

15. 5. 2019 | ČTK

Výnosy vizovické likérky Rudolf Jelínek loni vzrostly téměř na 480 milionů korun, předloni činily 454 milionů korun. Firmě loni vzrostl také zisk, před zdaněním byl 29,5 milionu korun, což je meziročně o 58 procent více. V tiskové zprávě to dnes uvedla zástupkyně společnosti.

Hospodářské výsledky ovlivnil zejména dobrý prodej na českém a slovenském trhu a rostoucí vývoz do USA. Vliv měla také rekordní úroda ovoce a výroba ovocných destilátů a rostoucí tržby za poskytované služby.

Likérka loni investovala do svého rozvoje téměř 80 milionů korun, což je největší objem ročních investic v novodobé historii firmy. "Investice opět směřovaly především do nákupu pozemků pro rozšiřování vlastních ovocných sadů a také do budování tolik očekávaného Muzea slivovice R. JELÍNEK v Praze na Malé Straně. Stavební práce, které jsme započali na konci roku 2017, úspěšně postupují," uvedl předseda představenstva Pavel Dvořáček. První návštěvníci by podle něj do muzea měli zavítat ve druhé polovině letošního roku.

Likérka loni rozšířila své švestkové a meruňkové sady o 21 hektarů. Nyní má 180 hektarů sadů, z toho 81 hektarů meruňkových, 84 švestkových a 15 třešňových. Letos plánuje osadit dalších 23 hektarů švestkových sadů. "Díky loňskému příznivému počasí jsme z vlastních sadů ve Vizovicích sklidili rekordních 840 tun švestek. Byla to naše historicky největší úroda a po předchozích nepříznivých letech pro nás krásná odměna," uvedl Dvořáček.

Produkty likérky putovaly do 25 zemí. "Nejvýznamnějšími exportními trhy nadále zůstávají Slovensko, USA, Polsko, Rusko a Německo. Novým zahraničním trhem je Nizozemsko, spolupráci se nám podařilo obnovit v Dánsku, Francii a Nigérii," uvedl Dvořáček.

Letos chce společnost kromě zprovoznění pražského Muzea slivovice rekonstruovat prostory pro zrání destilátů a modernizovat technologické zázemí. Pokračovat budou také investice do zvyšování kvasné kapacity, modernizace stáčecích linek nebo skladovacích technologií.


Zdroj: ČTK, 15. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 11:02