Agris.cz - agrární portál

Včelstev s nákazou moru včelího plodu loni ubylo o 39 na 113

16. 5. 2019 | ČTK

Státní veterinární správa (SVS) eviduje za loňský rok úbytek včelstev, které zasáhl mor včelího plodu. Loni zjistila 113 ohnisek, o rok dříve jich bylo 152 a v roce 2016 242. Podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda je trend dlouhodobější díky razantnímu přístupu, kdy se zasažená včelstva likvidují, díky velmi dobrému a stále důslednějšímu monitoringu a také díky množství peněz, které se na likvidaci vynakládají. Řekl to ČTK na brněnském veletrhu Animal Tech.

Maxima dosáhlo onemocnění v tomto desetiletí před pěti lety, kdy bylo zjištěno 332 ohnisek.

V Česku je zakázaná jakákoliv léčba moru včelího plodu. Včelaři mají povinnost nákazu či podezření nahlásit. Pokud se potvrdí, včelstvo se likviduje a včelařské zařízení se spálí. "Včelaři dostanou uhrazené jak včelstvo, tak zařízení," řekl Semerád. Při zjištění ohniska se vyšetřují i včelstva v okolí. "Je na včelařích, aby nákazu hlásili a nic nepodcenili," uvedl.

Nákaza se však nevyskytuje rovnoměrně v celé republice. Nejvíce zasažené jsou moravské kraje Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský, kde jsou problémy dlouhodobější. "Včely přenášejí mor mezi sebou, šíří se také půjčováním pomůcek mezi včelaři. Těch je 60.000, včelstev je 700.000. Někteří říkají, že je převčeleno a kvůli suchu a nedostatku potravy jsou některá včelstva oslabená," řekl Semerád.

Mor včelího plodu je onemocnění včelích larev. Způsobuje ho bakterie, jejíž odolné spory přežívají v půdě i desítky let. Spora se v těle larvy rychle množí, vypouští toxické enzymy a tělní buňky larvy se rozpouštějí. Larva hyne na celkovou sepsi.


Zdroj: ČTK, 16. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 10:19