Agris.cz - agrární portál

Kvůli aférám se snížil dovoz polského hovězího i kuřecího do ČR

16. 5. 2019 | ČTK

Dovoz hovězího masa z Polska do Česka klesl meziročně za únor, březen a duben z 3492 tun na necelé 2000. Jde o důsledek únorové kauzy, kdy se v Polsku porážely nemocné krávy. Celkový objem dovozu však zůstal zhruba stejný a dovozci se obrátili především na Německo a Nizozemsko, řekl ČTK ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Po dubnových kauzách s kuřecím nakaženým salmonelou klesl, avšak mírněji, dovoz i tohoto druhu masa.

Dovozci podle Semeráda zareagovali rychle, protože se obávali, aby neměli pozastavenou distribuci masa k zákazníkům nebo neskončilo v případě zdravotní závadnosti v likvidaci. "Ovšem od chvíle, kdy jsme přistoupili k mimořádným veterinárním opatřením po zjištění salmonely a zkontrolovali jsme 250 vzorků, tak ani jeden nebyl pozitivní. Maso jsme kontrolovali senzoricky a také testovali na přítomnost antibiotik," uvedl Semerád.

Zda se postupně dovoz z Polska vrátí na původní hodnoty, je těžko odhadovat. Sami Poláci se však podle něj snaží situaci řešit a s českými veterináři si vyměňují informace i nad rámec zákonných povinností.

Podle Semeráda sice na jatkách nedělali kontroly soukromí veterináři, ale mohli je dělat zaměstnanci certifikované agentury. "Nyní mají Poláci snahu, aby všichni kontroloři na jatkách byli zaměstnanci státu, jako je tomu u nás. Soukromé agentuře jde logicky o zisk," uvedl Semerád.

V dubnu zjistili veterináři v 11 dodávkách kuřecího z Polska kontaminaci salmonelou, proto nyní musí dovozci maso nechat před uvedením na trh zkontrolovat. "Je to proto, že je pro nás náročné dosledovat, kam maso šlo, a většinou se sní. Nicméně u drůbeže je nutné do jisté míry se salmonelou počítat vzhledem k prostředí, v jakém se kuřata chovají," uvedl Semerád.

Podle něj je důležité, aby se dovozci obrátili na trhy, kde problém se zdravotně závadným masem není. "Vepřové a drůbeží se bude vozit vždy, protože soběstační nejsme," uvedl Semerád. V hovězím sice Česko soběstačné je, ale jelikož část míří na vývoz, je potřeba i dovážet.

Zdeněk Meitner 


Zdroj: ČTK, 16. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:25