Agris.cz - agrární portál

Lidé mohou nahlédnout do života včel i jejich chovatelů

17. 5. 2019 | ČTK

Komentované prohlídky včelnic nebo ochutnávky medu nabídne Den otevřených úlů, který se koná ode dneška do neděle. Do akce pořádané u příležitosti Světového dne včel se zapojí desítky chovatelů tohoto druhu hmyzu po celé republice. Jejich přehled a program celé akce je k dispozici na stránkách www.otevreneuly.cz.

Den otevřených úlů má za cíl přiblížit včelařství široké veřejnosti. Přímo na včelnicích se lidé dozví nejenom o životě včel, ale také o tom, co obnáší jejich chov.

Na návštěvníky čekají komentované prohlídky, ochutnávky medu a medoviny i prezentace méně známých včelích produktů. Na většině včelnic budou mít lidé možnost med zakoupit.

Den otevřených úlů pořádá Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ. Inspirací jí byla obdobná akce, kterou desátým rokem pořádají rakouští včelaři.

Podle Českého statistické úřadu bylo v roce 2017 v Česku 638.000 včelstev, která vyprodukovala 9365 tun medu. Český med se exportoval hlavně do Německa, na Slovensko a do Francie. Naopak dovoz pocházel především z Ukrajiny, Slovenska a Uruguaye.

Světový den včel připadá každoročně na 20. května. Datum připomíná den narození průkopníka moderního včelařství Antona Janši (1734-1773) a zároveň bývá dobou nejvyšší aktivity včel.

dto mha


Zdroj: ČTK, 17. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 18:57