Agris.cz - agrární portál

Šest rad pro pěstování cuket

18. 5. 2019 | Denik.cz

Cuketa je chutná a zdravá zelenina, kterou můžete ze záhonu sklízet po celé léto až do podzimu. V druhé polovině května je ideální doba pro výsadbu, pozdě ještě není ani na výsev semen.

1. Vzcházející rostliny chraňte před chladem

Cukety můžete vysadit na záhon v době, kdy již nehrozí nebezpečí nočních mrazíků. Protože je letos jaro chladnější, bude vhodné přikrýt rostlinky bílou netkanou textilií, ale jen na nezbytnou dobu, jinak by se opylovači nemohli dostat ke květům. Stanoviště by mělo být slunné a chráněné před větrem.

2. Dejte cuketám prostor

Cukety vytváří poměrně mohutné keříky s velkým množstvím rozložitých listů, takže kolem sebe potřebují dostatek místa. Sázejte je aspoň metr od sebe a sazeničky podložte netkanou fólií nebo slámou; stonky jsou totiž těžké a sklání se na zem, takže se stává, že plody leží na mokré hlíně a uhnívají.

3. Hnojení je důležité

K sazeničkám přidejte kvalitní kompost a rostliny pravidelně přihnojujte i nadále, na tvorbu plodů potřebují opravdu dost živin. Pokud je sucho, je třeba pravidelná zálivka, ideálně obden, ale bohatá, aby se vláha dostala až ke kořenům a nezůstala jen na povrchu. Vodu i naředěné hnojivo přilévejte ideálně přímo k základnímu stonku rostliny, abyste zbytečně nenamáčeli plody a květy.

4. Plody sklízejte ještě mladé

Čím častěji budete sklízet plody, tím víc bude rostlina nasazovat nové. Mladé a menší cukety jsou beztak chutnější, křupavější a šťavnatější. Navíc z nich nemusíte odstraňovat dužinu s jadérky ani loupat slupku.

5. Co dělat, když cuketa kvete, ale neplodí?

Někdy se stane, že se rostlina obsype květy, ale plody nenasadí. Bývá to tím, že na zahradě chybí opylovač. Opylení můžete provést sami, a to tak, že vezmete jemný štěteček a opatrně jím všechny "prošmrdláte", aby se pyl přemístil.

6. Prevence před plísní okurkovou

Za suchého počasí a nadměrného horka může cukety napadnout plíseň okurková. Poznáte ji podle šedavého povlaku na listech, přičemž rostlina stagnuje v růstu. Napadené listy ihned zlikvidujte a cuketám dodejte dostatečnou zálivku, aby byla půda neustále mírně vlhká. V obchodech také seženete speciální roztok, který můžete použít k potírání listů a preventivní ochraně.

Autor: Redakce 

 


Zdroj: Denik.cz, 18. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:00