Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní 17.5. - 19.5.2019

20. 5. 2019 | Agris

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny a doplňky stravy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktuálně spustila na webu Potraviny na pranýři (www.potravinynapranyri.cz) novou sekci Rizikové weby. Tato služba informuje spotřebitele o webových stránkách, u kterých SZPI zjistila, že nabízejí potraviny - zejména doplňky stravy – v rozporu s právními předpisy ČR a EU.

Optický stroj Lesů ČR přesně třídí semena lesních dřevin

Vlastníci i správci lesů nyní více poptávají sazenice listnatých lesních dřevin, které lépe odolávají klimatické změně a suchu. To byl hlavní důvod, proč Lesy ČR svůj semenářský závod vybavily optickým strojem. Za hodinu protřídí až 150 kilogramů naklíčených bukvic. Podnik investoval 4,1 milion korun bez DPH.

Austrálie bude dovážet pšenici. Produkce na východě země klesla o pětinu

Austrálie plánuje po dvanácti letech dovoz pšenice z Kanady. Mohou za to dlouhodobá sucha ve východních státech země. Tamní produkce se kvůli tomu sníží až o 20 procent. Potvrdilo to ministerstvo zemědělství a vodohospodářských zdrojů. Mezi zemědělci obilovin to však vyvolalo rozpačité reakce.

Likérky: Po kauze metanol vyhledávají lidé kvalitnější alkohol

Po metanolové kauze, za kterou si její dva hlavní viníci vyslechli před pěti lety doživotní tresty vězení, vyhledávají zákazníci mnohem častěji kvalitnější a dražší alkohol. Shodli se na tom zástupci výrobců lihovin ve Zlínském kraji, které ČTK oslovila. S následky aféry se podle nich likérky vyrovnávaly i několik let.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 20. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:43