Agris.cz - agrární portál

Pověst farmářských trhů na jižní Moravě kazí překupníci

22. 5. 2019 | ČTK

Na jihomoravských farmářských trzích udělala loni Státní veterinární správa (SVS) 76 kontrol a zjistila 17 pochybení. Počet pochybení je stejný jako o rok dříve, kdy však bylo kontrol pouze 50. Letos už se však poměr zjištění na počet kontrol znovu zhoršil. Do 11. května se vyskytl problém v sedmi případech ze 17, řekl ČTK ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví jihomoravské SVS Josef Velecký. Nejvíce kazí pověst trhů překupníci.

Problémy se v podstatě stále opakují. "Prodávají se potraviny neznámého původu, chybí datum použitelnosti, v teplých dnech je problém s nedodržováním požadované teploty. A v některých případech prodejci nemají výrobky dostatečně ochráněné před kontaminací. Masné výrobky či sýry tak mohou kolemjdoucí doslova osahat," řekl Velecký. V nedávno aktualizovaném desateru na webu veterinářů jsou rady, jak správně prodávat. "Pokud si je prodejci přečtou, mohou se předem řadě problémů vyhnout," dodal Velecký.

Dlouhodobým problémem jsou i překupníci. Obvykle prodávají zboží z ciziny a získávají je od dodavatelů, kteří tyto zásilky ze zákona nehlásí na takzvaném místě určení, což je první místo, kde se objeví zahraniční zásilka v Česku. "Překupníci prodávající na sebe také nemají zboží kde skladovat. A když neprodají, tak je uskladní doma, a pak jedou prodávat jinam. Proto děláme i křížové kontroly napříč okresy i kraji," řekl Velecký.

Obvykle se jedná o prodejce masných výrobků nebo sýrů a jiných mléčných výrobků. Nejúčinnější opatření kromě sankce je podle Veleckého znehodnocení výrobků přímo na místě. "Potraviny obarvíme," vysvětlil Velecký. Vykázání takových prodejců je podle něj v zájmu organizátora trhu.

Kupující by se měl podle veterinářů orientovat i podle toho, kolik informací o sobě prodejce zveřejní. "Je v jeho zájmu, aby jich bylo co nejvíce. Pokud jde jen o malou cedulku s minimem informací, budí to podezření," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V celé republice je hlášených 287 trhů či tržních míst, z toho na jižní Moravě 50. Začaly fungovat v roce 2010 a podle veterinářů jsou stále velmi oblíbené. "Některé se konají příležitostně, některé jsou kontinuální, což je případ třeba brněnského Zelného trhu a přilehlé Tržnice," řekl Velecký.

mei ver


Zdroj: ČTK, 22. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:28