Agris.cz - agrární portál

Na samosběr jahod jezdí do Vraňan na Mělnicku stovky lidí

5. 6. 2019 | ČTK

Na samosběr jahod jezdí do Vraňan na Mělnicku stovky lidí za den. Naplno by se sklizeň měla podle majitele jahodárny Milana Hanče rozjet na konci týdne. Řekl to ČTK.

Sklizeň začala před deseti dny a bude pokračovat ještě minimálně tři týdny. Zákazníků na samosběr jezdí podobné množství jako v předchozích letech. Zatím se ale ještě samosběrem nesklízí každý den, protože jahody dozrávají kvůli nedávnému chladnu pomaleji.

"Na jaře nás potrápily pozdní jarní mrazíky, ale nějak jsme to zvládli. Škoda je u nás kolem 30 procent," uvedl Hanč. Podle něj jde v průměru o podobné množství jako jinde v České republice.

Kvůli počasí nechce Hanč ani odhadovat předpokládaný výnos, podle něj bývá průměrně deset tun jahod z hektaru. Aktuální cena samosběru je 55 korun za kilogram.

Jahody ve Vraňanech sklízejí na ploše zabírající zhruba 30 hektarů, přibližně polovina je využívána pro samosběr, druhá část úrody jde do prodeje. Podle Hanče také mírně roste zájem o sazeničky jahod, které zde rovněž pěstují. Nárůst činí každoročně přibližně deset procent.


Zdroj: ČTK, 5. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 09:04