Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 11.6. 2019

12. 6. 2019 | Agris

Lesníci dostanou od Ministerstva zemědělství příspěvky na techniku k péči o lesy a lesní školky

Lesníci mohou ještě letos získat až 210 milionů korun na nákup techniky, kterou můžou využít k péči o lesy a lesní školky. Je to další krok Ministerstva zemědělství, jak jim usnadnit boj s kůrovcovou kalamitou. Nový program Investiční úvěry Lesnictví dnes Ministerstvu schválila vláda.

Import sóji do Číny brzdí obchodní válka a africký mor prasat

Dovoz sójových bobů do Číny, největšího globálního kupce této suroviny, klesl meziročně o 24 procent. Podle oficiálních celních údajů Čína minulý měsíc koupila jen 7,36 milionu tun sójových bobů, což je nejnižší hodnota od května roku 2015.

Olomoučtí vědci mají špičkovou laboratoř pro čtení DNA rostlin

Olomoučtí vědci získali ojedinělou laboratoř pro čtení dědičné informace rostlin. Součástí je vysokokapacitní přístroj za 29 milionů korun, který má 400krát vyšší kapacitu než ten dosavadní. Odborníkům z Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) nová laboratoř umožní udržet si výsadní postavení v oblasti genomiky a biotechnologie rostlin.

Japonsko v červenci po 30 letech začne s komerčním lovem velryb

Japonsko začne s komerčním lovem velryb 1. července ve městě Kuširo na nejseverněji položeném ostrově Hokkaidó. Uvedla to v pátek agentura Kjódó. Země komerční lov obnoví po více než 30 letech poté, co na konci loňského roku vystoupila z Mezinárodní velrybářské komise (IWC).

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 12. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 11:37