Agris.cz - agrární portál

Asociace vyzývá k zamezení dalšího poškozování jména ČR a důvěryhodnosti českých sedláků

14. 6. 2019 | ASZ

Valná hromada Asociace soukromého zemědělství ČR, jejíhož zasedání se ve čtvrtek 13. června zúčastnily téměř dvě stovky zástupců z 50 regionálních a členských organizací tohoto nevládního sdružení, přijala celou řadu zásadních usnesení souvisejících s jejími dlouhodobě prosazovanými názory a postoji. V čele s nově zvoleným předsednictvem na další tříleté období bude ASZ ČR požadovat neprodlené řešení situace způsobené setrvale ostudným postojem premiéra a vlády odmítající připustit realitu, aby nadále nedocházelo k oslabení pozice a snížení respektu ČR při vyjednávání podmínek Společné zemědělské politiky EU po roce 2021.

Asociace dlouhodobě upozorňuje na velmi nevhodné poměry v českém zemědělství způsobené neadekvátní podporou obřích zemědělských podniků ze strany státu, posílené navíc v posledních několika letech i vstupem jednoho ze stěžejních agrárních hráčů do politiky. Na základě veřejně dostupných informací o vážném podezření ze systémového a dlouhodobého střetu zájmů předsedy vlády Andreje Babiše v čerpání evropských dotací se nelze než obávat významného ohrožení důvěryhodnosti českých soukromých zemědělců a potažmo celé ČR, a to nejen před orgány Evropské unie. ASZ ČR proto s ohledem na výše uvedené vyzývá všechny poslance dolní komory Parlamentu ČR, aby přijali svou odpovědnost a zamezili dalšímu poškozování jména ČR a zájmu jejích obyvatel. V této souvislosti se Valná hromada ASZ ČR rozhodla aktivně podpořit postoje široké veřejnosti organizované spolkem „Milion chvilek pro demokracii“ a připojuje se k výzvě na odstoupení současného předsedy vlády.

Asociace dále vyzývá příslušná ministerstva, aby na základě zjištění evropských auditů jasně vyhodnotila příčiny současné situace a přijala potřebná opatření. Žádá, aby zejména Ministerstvo zemědělství přestalo nadále podporovat stávající model zemědělské výroby, který historicky vychází z násilně kolektivizovaného zemědělství a principiálně vytváří podmínky pro supervelké agrární holdingy v desítkách tisíc hektarů. Tento model evidentně poškozuje přírodní zdroje, venkov i krajinu a tím snižuje prostor pro budoucí generace a naopak může být rizikem zneužití prostředků daňových poplatníků, přičemž nic z toho není ve veřejném zájmu.

Na základě vzniklých skutečností s čerpáním dotací a zejména se zkušenostmi s jejich dopady požaduje Asociace, aby Ministerstvo zemědělství co nejdříve přehodnotilo svůj stávající postoj v jednáních o nové SZP EU a jasně podpořilo koncept rodinných farem, které jsou základem evropského zemědělství a venkova. Mezi základní požadavky konkrétně patří: povinné zastropování přímých plateb, jak předkládá Evropská komise a zavedení parametru na sledování majetkové propojenosti podniků (s výjimkou pro mikropodniky a malé podniky), dále pak například zavedení redistributivní platby, zavedení schématu podpor pro malé farmáře, reálné omezování neúměrné byrokracie a skutečné využívání všech ostatních nástrojů SZP EU, jež povedou k výše uvedeným cílům.

O prosazení usnesení, která byla na letošní 21. Valné hromadě ASZ ČR přijata, již bude usilovat nově zvolené předsednictvo, v jehož čele nyní stojí dosavadní dlouholetý tajemník této organizace Jaroslav Šebek. Místopředsedy byli zvoleni Jan Štefl z ASZ Jindřichův Hradec a Jan Staněk z ASZ České Budějovice, funkce tajemnice se ujme Veronika Jenikovská. Dosavadnímu dlouholetému předsedovi ASZ ČR Josefu Stehlíkovi a bývalé místopředsedkyni Elišce Kravcové, stejně jako těm členům předsednictva, kteří se již rozhodli v dalším volebním období nekandidovat, patří za jejich práci ve prospěch sedláků a rodinných farem jménem všech členů velké poděkování. Končí tak druhá etapa v historii tohoto stavovského sdružení, během níž se Josefu Stehlíkovi podařilo díky jeho pevným postojům a respektu nejen mezi členy Asociaci pevně ukotvit jakožto respektovanou organizaci, s níž je třeba jednoznačně počítat. A třetí etapa právě začíná…

Šárka Gorgoňová, vedoucí mediálního oddělení ASZ ČR


Zdroj: ASZ, 14. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 01:01