Agris.cz - agrární portál

Oteplování může v hradeckém kraji změnit skladbu vinohradů

17. 6. 2019 | ČTK

Oteplování může změnit odrůdovou skladbu vinohradů v Královéhradeckém kraji, vytlačit rané odrůdy, které dříve dozrávají. Sucho nepředstavuje pro vinaře v regionu, kteří mají vinohrad starší deseti let, takový problém jako pro mnohé zemědělce. ČTK to dnes řekl Lukáš Rudolfský, spolumajitel společnosti Vinné sklepy Kutná Hora, které patří první registrovaný vinohrad v hradeckém kraji v obci Kuks na Trutnovsku.

"Vinná réva koření poměrně hluboko a dokáže si vodu vytáhnout. Proto sucho není takový problém. Ten představuje zrání vína u raných odrůd, které přezrávají a nemají dostatek kyselin. Raným odrůdám se v Čechách pomalu přestává dařit, počasí je na ně příliš teplé," uvedl Rudolfský.

V Kuksu předběhli s výběrem odrůd dobu. Vinaři tam hospodaří na půlhektarové vinici v labském údolí na strmé jižní stráni naproti baroknímu hospitalu od roku 2005. Na opukovém podloží jsou vysazeny keře tradičních burgundských odrůd Rulandské bílé, šedé a modré a také zapomenuté odrůdy Tramínu bílého nazývaného Brynč. Těmto odrůdám naopak teplé počasí v Podkrkonoší pomáhá. Přesto tamní vinaři uvažují o mírné proměně skladby odrůd. Postupně zvyšují počet keřů odrůdy Rulandské modré, protože modrým odrůdám teplé počasí nejvíce prospívá. V současnosti mají ve vinohradu 3700 sazenic, převažují bílé odrůdy. "Rulandskému modrému se tady velmi dobře daří, ale tvoří jen asi 30 procent," řekl ČTK Rudolfský.

Loňský ročník byl na kukské vinici dokonce nejlepší v historii. Vína dosahovala hodnot přívlastkových vín, což bylo v minulosti spíše výjimečné. Také proto kukská vinice produkovala spíše šumivá vína, která si nekladou na vyzrálost hroznů takové nároky. "Loni poprvé nebyla sklizeň vhodná pro výrobu šumivých vín. Hrozny dosáhly nejvyšší cukernatosti za celou historii vinohradu. Dělali jsme proto klasická tichá vína," řekl ČTK Rudolfský. Loni sebrali na vinohradu asi 950 kilogramů hroznů a udělali zhruba 550 litrů vína.

Vinné keře vinaři v Kuksu pěstují archaickým způsobem, takzvaně na hlavu, to znamená, že se vinná réva vyvazuje k jedinému kůlu a pne se do výšky.

V hradeckém kraji jsou dva registrované vinohrady - v Kuksu na Trutnovsku a v Litoboři na Náchodsku. Kromě nich je v kraji nejméně deset menších vinic, každá s více než stovkou keříků vinné révy, které obhospodařují vinařští nadšenci. Vinařská tradice v kraji se obnovuje posledních asi patnáct let.

Tomáš Kučera


Zdroj: ČTK, 17. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:09