Agris.cz - agrární portál

Záchrana zvěře před sekačkami? Na Opavsku vyslali na pomoc drony

18. 6. 2019 | Denik.cz

Moderní létající technika je stále dostupnější a dostává se také nad česká pole. Nejinak je tomu i na Opavsku, kde místní zemědělci začínají využívat drony ještě před tím, než začnou séct a sklízet.

Především při sekání trávy v České republice každoročně přijde o život padesát až šedesát tisíc srnčat. Odborníci proto začínají využívat drony, které jim pomohou odhalit a zachránit zvířata ukrytá na loukách a v polích, a před samotným sečením pracovníci zvíře vynesou, případně jej vyplaší.

Letos jsou navíc podle agronoma Lukáše Stoška ze zemědělské firmy JAKARTA, s. r. o., nadprůměrné stavy nejen srnčí zvěře, ale je také hodně divočáků, ti pak způsobují nemalé škody. „Je to dáno tím, že je vlhčí rok, než byl minulý, kdy se drželi spíše v chládku v lese, aktuálně jsou více v plodinách, dělají si tam cesty a hromady z rostlin, ve kterých leží,“ uvedl.

„Dron se jednoduše napojí na mobilní telefon a prostřednictvím jeho displeje mohu sledovat danou oblast, ze které pořizujeme snímky i videa,“ popsal princip fungování mladý agronom. Létajícího hlídače pořídili již v minulém roce. „Myslím si, že je to hodně přínosná věc, zkušenosti máme již dostatečné a jsou dobré,“ sdělil a dodal, že ještě lepší jsou drony s termovizí, které odhalí zvířata i ve vysoké trávě.

Nehlídají se jen srnky. Jedním z ptáků hnízdících v pšenici je moták pochop, kterého většinou hlídají ochranáři a jehož místo na poli označí. „Dále je to čejka chocholatá nebo modrásek bahenní, kvůli jeho cyklu se vynechává sečení určitých ploch luk, na kterých roste rostlina krvavec toten,“ uzavřel Lukáš Stošek.

KLASICKÉ METODY

Kromě dronů zemědělci využívají klasické metody. Je to uvědomění místních mysliveckých spolků, které si pole před sečením v jejich vlastním zájmu prochází. A dále akustické plašiče.

„Ačkoliv o uplatnění moderní techniky víme, zatím si vystačíme s užitím plašiček a tradičních postupů, jako je sečení od prostřední části polí,“ prozradil Dušan Schreier, předseda představenstva ZEMĚDĚLSKÉ a. s. Opava-Kyle-šovice, a doplnil, že mezi agronomy je také několik členů mysliveckého spolku, a tak věří, že si situaci na polích hlídají, jelikož ke střetu se zvířetem ještě nedošlo.

Autor: Markéta Stošková


Zdroj: Denik.cz, 18. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:17