Agris.cz - agrární portál

Devět potravin má cenu Regionální potravina Jihomoravského kraje

20. 6. 2019 | ČTK

Devět různých potravin dnes získalo ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje. Získat ji mohou regionální výrobci, kteří mají nejvýše 250 zaměstnanců, obvykle však vyhrávají výrazně menší až rodinné firmy. Letos se na jižní Moravě přihlásilo 51 výrobců se 193 výrobky, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková.

Na jižní Moravě se ocenění letos udělovalo podesáté, zájem výrobců každoročně stoupá. Základní podmínkou je, aby byl produkt vyrobený v daném regionu. "Podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent a hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu," uvedla Nováková.

Letos se ocenění rozdávalo v devíti kategoriích. V masných výrobcích uspěl gothajský salám Josefa Jůzy z Březiny u Tišnova. Firma Chuť Moravy se Slaninádou vyhrála kategorii trvanlivých masných výrobků.

V kategorii sýrů komise vyhodnotila jako nejlepší zrající kozí sýr Cabra al vino od Markéty Palánové z Jezeřan-Maršovic. V ostatních mléčných výrobcích vyhrál ovčí jogurt Michaely Zdrubecké z Rájce-Jestřebí.

V pekařských výrobcích uspěl chléb benešovský firmy Dopes, v cukrářských výrobcích větrník Jiřího Grygara z cukrárny Janský ve Vyškově.

Zemědělský podnik ZEAS Lysice se svým jablečným moštem Rubín vyhrál kategorii nápojů, kategorii ovoce a zeleniny i ve zpracované formě ovládlo Agro Tuřany s Tuřanským kysaným zelím ve slaném nálevu. V kategorii ostatní vyhrál pstruh uzený společnosti SMK.

Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku.


Zdroj: ČTK, 20. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 18:55