Agris.cz - agrární portál

Zájem o chov včel na střechách Prahy roste, med je jako z venkova

21. 6. 2019 | ČTK

V Praze se včely na střechách chovají na zhruba 35 místech, v Česku přibližně na dvojnásobku. Dnes to na setkání s novináři uvedl předseda pražských včelařů Augustin Uváčik. Loni touto dobou u příležitosti založení úlů v pražské Slezské ulici na budově Státní veterinární správy uvedl, že jich bylo v Praze 19. Veterináři letos poprvé med ze své střechy analyzovali proti referenčnímu vzorku z venkovské oblasti na Královéhradecku. Výsledky obou medů, pražského i venkovského, dopadly dobře.

Medy vyhověly všem požadavkům na kvalitu a bezpečnost potravin, nebyly v nich zjištěné nadlimitní těžké kovy ani rezidua pesticidů, řekl Jan Rosmus z oddělení chemie Státního veterinárního ústavu Praha. Uváčik tvrdí, že med z metropole je lepší než jinde, protože včely nelétají na pole stříkaná přípravky na ochranu rostlin. Původně chtěli odborníci mít referenční vzorek ze Šumavy nebo z Krkonoš, tam se však stáčení medu proti běžnému roku zpozdilo.

V celé Praze evidují Státní veterinární správa přes 800 včelařů, loni jich bylo přes 750. Včelstev mají skoro 5500, proti loňsku jejich počty vzrostly o více než 400. Včely se tradičně chovají především ve starší zástavbě rodinných domů ve čtvrtích jako jsou Troja, Libeň a Dejvice. V okrajových čtvrtích s novou zástavbou jsou méně. V centru Prahy je 12 včelařů v Novém městě, tři ve Starém městě, osm na Malé Straně a devět na Hradčanech. Ze známějších míst se v Praze chovají například na vysočanském Clarion Congress Hotelu, na Intercontinentalu nebo na Národním divadle.

Dolet včel je mezi třemi a pěti kilometry, řekl Uváčik. Jsou však schopny doletět i o několik kilometrů dále. Podle něj tak z Vinohrad doletí například až na Pražský hrad. I v zastavěném centru si dokážou najít potravu, dodal. Většinou plodí květový med, na okrajích města medovicový.

Střešní včelaři podle něj musí více dbát na bezpečnost, aby se včely nerojily, nebo aby úl nespadl mezi lidi dolů na ulici. Měly by také být v závětří. Včely obecně nemají rády alkohol a silné voňavky, jsou také neklidnější před bouří. I když se zájem o chov včel na střechách zvyšuje, podle Uváčika je třeba mít několikaletou zkušenost s chovem včel i na jiných místech.


Zdroj: ČTK, 21. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 09:50