Agris.cz - agrární portál

Čerstvá zelenina v bedýnkách láká. Zemědělci slibují čerstvost a kvalitu

25. 6. 2019 | Denik.cz

Ideou „bedýnek“ je posílat zeleninu či ovoce z pole přímo na váš stůl. Nabízíme kvalitu, ověřený původ a čerstvé produkty, říkají regionální zemědělci.

Projekt "bedýnek" nabízí čerstvou zeleninu a ovoce | Foto: archiv Od nás pro vás v bedýnkách

Obalovaný květák jeden den, brambory další den k řízku, kořenová zelenina poslouží jako základ pro polévku. Kedluben jen tak ke svačince, z okurky a ředkviček si pak uděláme salát. Vše jsme našli v bedýnce, kterou zemědělci z regionu přivezli až k nám domů. „Bedýnky“, kdy si nekupujete v obchodě přesné množství, ale až na stůl dostanete to, co se aktuálně ráno sklízí na poli, lákají stále více lidí.

„Zakládáme si na čerstvosti a kvalitě. Každé ráno jedeme na pole, sklidíme a zeleninu pak hned rozvážíme. Jde z pole přímo k zákazníkům,“ představuje projekt Od nás pro vás v bedýnkách zemědělec Miloslav Tlatla z Loun.

Výpěstky s příběhem

S partnerkou Kateřinou Uhlířovou se snaží, aby lidé přesně věděli, co si kupují. Nakupující mohou dokonce sledovat cestu bedýnek. „Dáváme na Facebook fotky, jak ráno sklízíme, dáváme vše do bedýnek, jak jsme na cestě. Aby lidé věděli, kdo pro ně bedýnky připravuje. Setkáváme se pak s lidmi při předání, chceme, aby věděli, od koho bedýnky kupují,“ říká Uhlířová s tím, že zásobují Mostecko, Chomutovsko, Lounsko a Žatecko.

Jedním ze základních principů „bedýnek“ je, že nejde o přeprodávání zboží. „Nekupujeme u jiných zemědělců, vše jsme vypěstovali. Zájem lidí o bedýnky roste,“ pokračuje Uhlířová s tím, že je oceňují hlavně zákazníci, kteří chtějí znát původ produktů.

Stejně se vyjádřili i v Biofarmě Žatec, která v regionu bedýnky také nabízí. „Prodáváme, co sami vypěstujeme,“ uvádí Václav Vaněk. Regionální zemědělci tvrdí, že zeleninu nabízejí kvalitnější než třeba velké řetězce. „Chutná tak, jak má. Dozrává na poli bez chemie, ne někde na cestách nebo ve skladech,“ pokračuje Tlatla.

A složení bedýnek? „Snažíme se je dělat vyváženě, aby se z nich dobře vařilo, aby se daly třeba za týden dobře zpracovat. Víte, jaká zelenina či ovoce tam budou. Pokud nějakou zeleninu nechcete, napíšete to a my ji vyměníme,“ uvádí Uhlířová. V aktuální bedýnce jsou třeba brambory, mrkev, petržel, celer, cibule, okurka, květák, ředkvičky, kedluben. S létem bude přibývat ovoce.

Doručení „bedýnek“ se liší. Biofarma Žatec má ve městech regionu odběrová místa, objednává se telefonem nebo přes stránky. „Lidé si tam bedýnky vyzvedávají, kdy chtějí, kdy mají čas, a platí,“ líčí Václav Vaněk. Naopak projekt Od nás pro vás v bedýnkách rozváží osobně každému zvlášť, nemá odběrová místa. Objednává se na Facebooku. „Přivezeme vám bedýnku, kam chcete. Platí se až na místě,“ dodává Tlatla.

Autor: Hynek Dlouhý


Zdroj: Denik.cz, 25. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:21