Agris.cz - agrární portál

Putin prodloužil zákaz dovozu potravin ze Západu do konce r. 2020

25. 6. 2019 | ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin prodloužil platnost zákazu dovozu potravin ze Západu do konce příštího roku. Oznámila to dnes ruská média s odvoláním na úřední věstník. Naposledy se ruský zákaz prodlužoval do konce letošního roku.

Kreml zakázal dovážet západní potraviny v odvetě za sankce, které proti Rusku vyhlásily Spojené státy, Evropská unie a další západní země v reakci na ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym v březnu 2014.

Od té doby byly sankce a protisankce opakovaně prodlouženy a Putin také podepsal zákon, podle kterého se musí zničit potraviny zabavené kvůli pokusu zákaz obejít.

Prezidentův výnos z dnešního dne vstoupil v platnost zveřejněním, uvedla agentura Interfax. Připomněla, že Evropská unie se 20. června rozhodla prodloužit protiruské sankce do 23. června 2020.

Minulý týden Putin v televizní debatě s národem tvrdil, že Rusko kvůli sankcím přišlo o 50 miliard dolarů, zatímco Evropská unie o 240 miliard a USA o 17 miliard, vzhledem ke slabému rusko-americkému obchodu, a Japonsko o 27 miliard dolarů.

Potřeba nahradit západní dovoz aktivizovala mnohá ruská průmyslová odvětví, například strojírenství, energetiku nebo zemědělství. "Mobilizovalo nás to," poznamenal Putin. Kupříkladu ruskému zemědělství se podařilo zvýšit vývoz na téměř 26 miliard dolarů, což by se před deseti lety zdálo nemyslitelné.

Rusko podle Putinia nehodlá kvůli zrušení sankcí přistoupit na ústupky a zřeknout se vlastních zájmů, protože by se tím stejně nic zásadně nezměnilo.

msk nob


Zdroj: ČTK, 25. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:59