Agris.cz - agrární portál

Odpadová firma spustila projekt zaměřený na plýtvání potravinami

26. 6. 2019 | ČTK

Brněnská městská společnost SAKO, která má na starosti svoz a likvidaci komunálního odpadu, spustila výzkumný projekt zabývající se plýtváním potravinami. Cílem je zjistit, jaký je ve vybraných lokalitách podíl vyhozených potravin ve směsném komunálním odpadu a jaký vliv bude mít na chování lidí osvěta. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí firmy Martin Drozd.

Společnost výzkumný projekt spustila na začátku června ve spolupráci s brněnskou Mendelovou univerzitou a se společností Green Solution. Je rozdělený do tří etap. V první fázi se uskuteční sběr dat a jejich vyhodnocení. Druhá etapa bude aktivnější - výzkumníci zapojí workshopy, přednášky, informační materiály či nálepky na popelnice. Sledovat budou i vliv těchto materiálů na chování lidí. Na závěr pak s odstupem času projekt vyhodnotí, zda efekty působení na lidi přetrvávají i později.

"Plýtvání potravinami si lidé často sami neuvědomují a mnohdy ani netuší, kolik jídla každý měsíc vyhodí mezi odpadky. My chceme zjistit, jestli cílená osvěta může jejich chování výrazněji ovlivnit, a proto je budeme na tento fakt i jeho environmentální i ekonomické dopady různými způsoby upozorňovat. Následně porovnáme, jak se to projeví ve skladbě odpadu," řekl za firmu Filip Leder.

Analýza vzorků odpadu z černých popelnic se uskuteční čtyřikrát ročně a to tak, aby vybrané lokality zahrnovaly jak sídlištní zástavbu, tak vilovou a venkovní. Každý typ zástavby budou výzkumníci monitorovat zvlášť, jelikož se vzhledem k odlišnému stylu života v jednotlivých lokalitách předpokládá i jiné složení odpadu. Současně se budou odděleně sledovat místa, ve kterých se uskuteční cílená informační kampaň, a místa, ve kterých osvěta nebude. Projekt je plánován celkem na tři roky.

SAKO Brno sveze každoročně z Brna přes 80.000 tun odpadu, z toho je asi 70.000 tun směsného odpadu. V Brně má firma rozmístěných asi 55.000 popelnic.


Zdroj: ČTK, 26. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 22:02