Agris.cz - agrární portál

Policie rozbila ilegální skupinu "chovatelů vlků“!

26. 6. 2019 | jagderleben.de

Finská policie odhalila skupinu "chovatelů vlků". Podle tiskové zprávy helsinské policie je osm lidí podezřelých z toho, že drželi vlky a chovali křížence vlka a psa. Hlavním podezřelým je chovatel psů z jižního Finska, kde vyšetřovatelé objevili křížence mezi psy a vlky. Současně na několika různých místech byli nalezeni čistokrevní vlci a kříženci. Cílem „chovatelů“ bylo "produkovat" zvířata co nejvíce podobná vlku.

Někteří z vlků a kříženců byli přemístěni tak, aby je „chovatelé“skryli před úřady. Dva vlci byli nalezeni v temné sauně a podle mediálních zpráv byli ve špatném zdravotním stavu. Jedná se o zvířata ze severní evropské populace.

Kromě toho byla nalezena zvířata se severoamerickými geny. Podle finských mediálních zpráv byli do Finska pašováni čtyři vlci z Ruska.

U podezřelého chovatele bylo nalezeno celkem 64 hybridů. Třicet kříženců bylo přímo na místě utraceno pracovníky úřadu pro ochranu zvířat. Do Finska je zakázáno dovážet vlky a vlčí hybridy. Soud by měl letos rozhodnout o trestu pro obviněné.

Od 1. června je manipulace s hybridy vlka (byly klasifikovány jako invazivní druhy) ve Finsku zakázána. Tento zákaz zahrnuje chov, prodej a vlastnictví. Podle švédských mediálních zpráv je ve Finsku asi 1000 kříženců vlka a psa. Pro existující hybridy je však, až do jejich přirozeného zániku, zaručena jejich ochrana. Kříženci mezi vlkem a domácím psem jsou v přírodě běžní.

Podle jagderleben.de přeložil a zpracoval Petr Ziegrosser – Třeboň 26. 6. 2019


Zdroj: jagderleben.de, 26. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 12:54