Agris.cz - agrární portál

Liberecké Zmrzlinářství LEDA prodá denně kolem 80 litrů zmrzliny

27. 6. 2019 | ČTK

Až 80 litrů zmrzliny denně prodá v letní sezoně liberecké Zmrzlinářství LEDA. V extrémně horkých dnech ale prodej paradoxně klesá, a to i na polovinu. Lidem se asi do rozpáleného centra nechce a raději zůstávají doma, řekl dnes ČTK majitel vyhlášené zmrzlinárny pár kroků od radnice David Stárek. Zmrzlinu vyrábí tradičním způsobem od roku 2015. Jahodová, ostružinová a také slaný karamel získaly ocenění Regionální potravina Libereckého kraje, což je zárukou místních surovin. Lidé na to dost slyší, poznamenal Stárek.

Spotřeba zmrzliny v Česku roste. Podle agentury Nielsen, která údaje bez započítávání prodejů v Makru zveřejnila, od loňského dubna do letošního března Češi včetně kojenců snědli 41 milionů litrů balené zmrzliny, což jsou v přepočtu téměř čtyři litry na osobu. Kolik zmrzliny si Češi koupili v ulicích u zmrzlinářů, ale zatím nikdo nespočítal.

"Prodej ale roste, třeba mléka kupuju dvakrát víc než loni," řekl Stárek. V každém z chladicích pultů ve své zmrzlinárně na Sokolovském náměstí má 12 druhů zmrzliny, které se podle sezony mění.

"Když jsme začínali, říkali mi, že musím mít vanilkovou a jahodovou zmrzlinu. Vyrábíme ji, ale stane se, že třeba dojde. Dřív jsem si s tím lámal hlavu, dnes ale vím, že si zákazníci vyberou jinou zmrzlinu," řekl zmrzlinář, kterému se ještě nestalo, že by někdo odešel s prázdnou. V sortimentu má ovocné sorbety a velmi oblíbené jsou podle Stárka zmrzliny s krémy, které jsou většinou smetanové. "Děláme ale i hrušku s čokoládou, která je veganská," doplnil.

V horkých dnech se podle Stárka víc prodávají lehké ovocné sorbety jako jahodový, meruňkový, mučenkový nebo malinový, který patří letos k nejoblíbenějším. Ovocné zmrzliny vyrábí LEDA přímo z ovoce nebo ovocného pyré. "Některé ovoce u nás není k dostání dostatečně zralé," vysvětlil důvody použití pyré zmrzlinář. Zdejší jahodová zmrzlina získala letos ocenění Regionální potravina, která garantuje, že 70 procent surovin je z regionu. Stárek ji vyrábí z jahod z nedalekého Českého ráje. Jde o sezonní záležitost. Až sezona místních jahod skončí, bude je muset nakupovat jinde a přidat bylinky, jako je máta, aby zmrzlinu od té regionální odlišil.

Leona Vacková


Zdroj: ČTK, 27. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 05:42