Agris.cz - agrární portál

Troubecká hospodářská pořídila posklizňovou linku a sila

28. 6. 2019 | ČTK

Více než 50 milionů korun investovala společnost Troubecká hospodářská do nákupu posklizňové linky a stavby šesti velkokapacitních sil v Troubkách na Přerovsku. Od nové linky si vedení zemědělského podniku slibuje vyšší efektivitu zpracování úrody obilí a řepky. Sila pak farmářům z Troubek a okolí umožní po sklizni uskladnit úrodu do doby, než bude na trhu výhodná cena zemědělských komodit. ČTK to dnes při zahájení provozu linky řekl Miroslav Dvořák ze skupiny RenoFarmy, do které Troubecká hospodářská patří.

Šest nových sil v areálu farmy na okraji Troubek pojme celkem 14.400 metrů krychlových plodin. Uskladnit do nich lze například zhruba 9000 tun řepky či 10.500 tun obilí. Novou linku a velkokapacitní sila budou už o této sklizni využívat čtyři zemědělské podniky z Přerovska, které jsou součástí skupiny RenoFarmy. "V první řadě nám linka umožní dobré plánování sklizně i následné skladování jednotlivých komodit a jejich prodej v průběhu času. Zvýší se také kvalita skladovaných komodit," uvedl Dvořák.

Posklizňová linka, která za hodinu dokáže uložit až 100 tun obilí či řepky, je vybavena moderní čističkou a sušicím zařízením. Farmáři tak mohou bez obav navážet i vlhké obilí. Díky sušičce lze obilí navíc sklízet časně ráno, kdy padá rosa, či pozdě večer. "Žně si tak můžeme lépe zorganizovat," podotkl Dvořák.

Troubecká hospodářská úrodu hned po sklizni uskladní v nových silech a nemusí s prodejem spěchat. Krátce po žních je totiž cena obilí a řepky zpravidla nízká. "Obecná situace v Česku je taková, že v průběhu žní je na trhu vždy tlak přebytku komodit, protože skladovacích kapacit je relativně málo. V okamžiku, kdy zemědělci sklízí, tak v tu chvíli řeší, kam s tím. My díky silům nejsme pod časovým tlakem a můžeme komoditu uložit a prodávat ji až později, klidně i po Novém roce," podotkl Dvořák.

Efektivitu provozu posklizňové linky a šesti sil v Troubkách podle Dvořáka podtrhne využívání odpadního tepla z místní bioplynové stanice. "Je to ekonomicky velmi zajímavé," uvedl. Skupina RenoFarmy loni velkokapacitní sila zprovoznila v Bílovci u Ostravy a podle Dvořáka se osvědčila.

Společnost Troubecká hospodářská na Přerovsku obhospodařuje 1500 hektarů půdy. Kromě rostlinné a živočišné výroby se společnost zabývá výrobou krmiv, Troubeckých těstovin a provozuje bioplynovou stanici. Troubecká hospodářská patří do skupiny RenoFarmy, která sdružuje 13 zemědělských podniků na Moravě a ve Slezsku. Farmy se zabývají rostlinnou i živočišnou výrobou. Skupina provozuje také čtyři bioplynové stanice.


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:28