Agris.cz - agrární portál

EU a Mercosur se shodly na zóně volného obchodu

1. 7. 2019 | ČSCHMS

Jako velký diplomatický úspěch oznámila v pátek Evropská komise dosažení obchodní dohody s uskupením jihoamerických zemí Mercosur na vytvoření zóny volného obchodu (tisková zpráva zde). To, co předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nazývá historickým okamžikem, vnímá většina evropských farmářů velmi negativně. Součástí dohody jsou totiž i kvóty na bezcelní dovoz zemědělských komodit; vyjednaná výše v případě hovězího masa činí s největší pravděpodobností 99.000 tun. Náš svaz tomuto tématu věnoval velkou pozornost a celou věc opakovaně projednával se státní správou, bohužel neúspěšně. 

Evropští politici zjevně dali přednost automobilovému, strojírenskému, chemickému a dalšímu velkému průmyslu, které nadřadili nad zájmy evropských zemědělců. Jihoamerické země se naopak netají tím, že chtějí zvýšit export zemědělských a farmářských produktů do EU. Schválení obchodní dohody v době formování nové Společné zemědělské politiky, která se zatím nevyvíjí nijak zvlášť příznivě, je tak další těžkou ránou pro evropské prvovýrobce a producenty hovězího masa.

Uzavření dohody má prazvláštní pachuť vezmeme-li v potaz i fakt, že EU má dlouhodobě ambici stát se lídrem v oblasti změny klimatu. Zatímco EU snížila své emise od roku 1990 o více než 20 %, porovnání mapy Brazílie dnes a před 20 lety ukazuje výrazný rozsah odlesňování v důsledku prudkého nárůstu zemědělské produkce, což výrazně emise skleníkových plynů zvyšuje.Již původní nabídka EU na 70 tisíc tun vzbuzovala u evropských producentů hovězího masa vážné obavy, neboť i ta by mohla celkem výrazně srazit cenu hovězího masa vyrobeného v Evropě. Dřívější odhady hovoří o tom, že dovozy jihoamerického hovězího mohou díky výrazně nižším výrobním nákladům způsobit propad evropských výkupních cen o více než 30 % nebo 1 EUR/kg živé hmotnosti. Zablokovat dohodu se ale nepodařilo ani irským zemědělským organizacím, které spolu s francouzskými kolegy patřily k nejhlasitějším a nejaktivnějším kritikům. Konečné schvalování smlouvy v rámci EU, kterou musí ještě posvětit Evropský parlament a všechny členské země, by ale ještě mohlo být komplikované, protože Francie i některé další členské země se obávají prudkého růstu dovozu právě hovězího. 

Náš svaz vyjádřil obavy, že největší dopad u hovězího masa bude mít přijetí dohody na trhy střední a východní Evropy, Českou republiku nevyjímaje, kde jsou konzumenti více orientováni na cenu a neřeší tolik geografické aspekty původu zboží. Levně vyrobené hovězí za nesrovnatelně nižších nákladů a standardů zemědělské výroby tak s největší pravděpodobností bude mířit právě do obchodů zemí střední a východní Evropy.

Chov masného skotu je dlouhodobě ztrátovou činností a uzavření dohody jako je tato by mohlo ekonomiku tohoto odvětví srazit ještě více. EU je pro země ve skupině Mercosur (Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay) již nyní největším obchodním a investičním partnerem a druhým největším odbytištěm exportu zboží. Export z Evropské unie do zemí Mercosuru loni dosáhl zhruba 45 miliard eur (1,1 bilionu Kč), opačným směrem putovalo zboží v hodnotě téměř 43 miliard eur. Dohoda, na které se pracovalo bezmála dvacet let, by měla v případě konečného schválení by vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.


Zdroj: ČSCHMS, 1. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 05:56