Agris.cz - agrární portál

Meruňky už se na jižní Moravě většinou sklízejí,úroda je průměrná

3. 7. 2019 | ČTK

Pěstitelé meruněk na jižní Moravě už většinou sklízejí. S ohledem na suché a horké počasí různé odrůdy dozrávají současně. Úroda je většinou průměrná, avšak například ve Stošíkovicích či Slupi na Znojemsku jarní mráz úrodě ublížil a bude zde podprůměrná, vyplývá z odpovědí pěstitelů pro ČTK.

Některým sadařům část úrody poničily kroupy, sucho zase v některých případech může za menší velikost plodů. "Menší meruňky prodáváme od 24 korun za kilo, větší od 38 korun," řekl předseda Pomony Těšetice Ivo Pokorný. Jan Marek z Agro Stošíkovice řekl, že cena zatím není zřejmá vzhledem k tomu, že sklízet se začne teprve ve středu, ranější odrůdy pomrzly. Podle Jana Krejčiříka, který má sady v okolí Velkých Pavlovic, je cena závislá na ceně dovozových meruněk z jižní Evropy i na tom, za kolik například prodávají své výpěstky v okolí drobní pěstitelé. Konkrétně ji proto komentovat nechtěl. Jisté však je, že po letech, kdy sadaře trápily mrazíky, by mělo být meruněk na trhu dostatečné množství.

Krejčiřík však upozornil, že plody s nižší kvalitou nelze prodat zdaleka za takovou cenu jako konzumní meruňky. "Bude se část sklízet i na pálení a z nich bude finanční výnos samozřejmě nižší," poznamenal.

Pro pěstitele je problematické to, že dozrává více odrůd najednou, protože se už několik let potýkají s malým zájmem lidí o práci při sklizni. Někteří mají větší počet brigádníků z místa a blízkého okolí, jiní méně, ale všichni pracují s brigádníky ze Slovenska, Ukrajiny či Bulharska. Podle Pokorného si může šikovný sběrač vydělat i 150 korun za hodinu, většinou si vydělají kolem 100 korun.

Sklizeň by letos měla skončit na jižní Moravě nejpozději koncem července, kdy se předpokládá sbírání pozdních odrůd.

Zdeněk Meitner


Zdroj: ČTK, 3. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 18:20