Agris.cz - agrární portál

Pivovar Samson v červnu meziměsíčně zdvojnásobil výstav

4. 7. 2019 | ČTK

Pivovar Samson z Českých Budějovic zdvojnásobil v červnu oproti květnu výstav na 4500 hektolitrů. Je to díky vysokým letním teplotám. Prodej piva roste v létě i strakonickému pivovaru Dudák, jenž v červnu prodal 6000 hektolitrů. Budějovický Budvar letos prodává mírně nad původním plánem. ČTK to řekli zástupci pivovarů.

Samson, který patří do brazilsko-belgické skupiny AB InBev, uvařil v květnu 2000 hektolitrů, v červnu 4500 hektolitrů. Z toho spotřeba nealkoholického piva Pito stoupla meziměsíčně v červnu o 79 procent a spotřeba piva za stejné období o 103 procent. Data se týkají tuzemského výstavu značek Samson a Pito.

"Vysoké teploty zvýšily výstav na dvojnásobek oproti chladnějšímu květnu. Zaznamenali jsme též zvýšený zájem o naše pivo v Austrálii poté, co jsme získali bronzovou medaili na Australian International Beer Awards," řekl ČTK generální ředitel pivovaru Daniel Dřevikovský. Samson měl loni výstav 88.300 hektolitrů, letos chce uvařit 88.000 hektolitrů.

Strakonický pivovar Dudák meziročně letos v červnu zvedl výstav o 200 hektolitrů na 6000 hektolitrů, v květnu naopak výstav letos meziročně klesl o 300 hektolitrů na 5300 hektolitrů. Na slabším květnu se podepsalo chladnější počasí, řekl dnes ČTK ředitel pivovaru Dušan Krankus.

"Červenec a srpen jsou pro nás klíčové, protože máme hodně venkovských koupališť, kempů, a pokud vyjde počasí, je to na výstavu znát. Na Otavě toho máme poměrně dost a je to pro nás zásadní," řekl Krankus.

Jediný český pivovar, který vlastní město, prodává v létě nejvíc desetistupňového piva, dále světlé jedenáctistupňové. K letošnímu výročí 370 let uvařil Dudák 500 hektolitrů nefiltrovaného piva o síle 10,5 stupně s přídavkem pšeničného sladu. "Má to být letní osvěžení v lahvích a v sudech," řekl Krankus. Dudák loni uvařil 57.055 hektolitrů piva.

Budvar průběžné výsledky nezveřejňuje. Mluvčí Budvaru Petr Samec ČTK řekl, že letos zatím podnik prodává oproti plánu mírně víc. "Ale na odhad výsledků celého roku je ještě brzy, protože před námi je téměř celá letní sezona, a ta bude rozhodující," řekl Samec. Budvar loni zvýšil výstav o 3,6 procenta na 1,602 milionu hektolitrů.

Při teplotách nad 30 stupňů Celsia pijí lidé méně alkoholu a spíš až večer, když se ochladí. Pak dávají přednost pivům s menším množstvím alkoholu, ochuceným pivním mixům nebo nealkoholickému pivu, řekla ČTK výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Václav Koblenc 


Zdroj: ČTK, 4. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 14:19