Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 4. – 7.7. 2019

8. 7. 2019 | Agris

Potlučené a popadané ovoce. Kroupy zničily úrodu, sadaři mluví o apokalypse

Apokalypsa. Tak vystihl následky bouřek ve vilémovských sadech Zemědělského družstva Senice na Hané šéf ovocnářské sekce Jaroslav Mačkal poté, co ve středu ráno prošel mezi stromy a zjistil, co zanechala úterní smršť s krupobitím, přívaly vody a silným větrem. V sadech je po úrodě.

Potravinářská inspekce zjistila zásilky nelegálně dováženého máku o celkové hmotnosti přes 1364 tun

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci kontrol dodržování ohlašovací povinnosti zjistila u společnosti UNIFOOD.cz s.r.o., Radlická 19/1, Praha dodávky nenahlášeného zahraničního máku v celkovém množství 1 364,150 tun.

Čeští zemědělci sklidí letos více obilí. Naopak méně bude řepky

Sklizeň obilovin letos vzroste o 8,5 procenta, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle prvních odhadů sklidí zemědělci na území Česka více než sedm milionů tun obilí. Důvodem je zejména očekávané zvýšení průměrného hektarového výnosu o téměř sedm procent na 5,52 tuny. Naopak bude méně řepky.

Rakouští poslanci schválili zákaz kontroverzního glyfosátu

Rakouští poslanci včera schválili naprostý zákaz kontroverzního herbicidu glyfosátu, který například Kalifornie považuje za karcinogenní. Pokud návrh podpoří i horní komora parlamentu a podepíše ho prezident Alexander Van der Bellen, stane se Rakousko podle agentury Reuters prvním státem Evropské unie, který glyfosát zcela zakáže.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 8. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:44