Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 8.7. 2019

9. 7. 2019 | Agris

Klima by mohlo zachránit sázení stromů, tvrdí švýcarská studie

Nejúčinnějším opatřením k záchraně klimatu je zalesňování. Tvrdí to studie technické vysoké školy (ETH) v Curychu, otištěná v magazínu Science. Dosažení cíle Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC) udržet růst oteplování na úrovni 1,5 stupně Celsia proti době před průmyslovou revolucí je díky němu dosažitelné, uvádějí švýcarští experti.

Kůrovec vs. moderní technologie: drony ukážou lesníkům napadené stromy

Lesníci už by v boji proti kůrovci nemuseli obcházet celý les a kontrolovat každý strom zvlášť. Nová technologie, kterou vyvinula Česká zemědělská univerzita v Praze ve spolupráci s firmou Unicorn, může v budoucnu zajistit přesné mapy napadených stromů. Aplikace umí určit, které stromy už nelze zachránit.

Z nadějné úrody obilí ukusují hraboši

Velmi nadějně vypadala zpočátku úroda ozimých ječmenů, které začali už na konci minulého týdne sklízet jako jedni z prvních v Česku zemědělci ze ZD Bulhary na Břeclavsku. Radost z výnosu, který odhadovali na pět tun z hektaru, však rychle zchladili přemnožení hraboši.

Spotřeba přípravků na ochranu rostlin loni klesla o 8,8 pct

Spotřeba přípravků na ochranu rostlin jako jsou pesticidy loni klesla o 8,8 procenta na 11,7 milionu kilogramů. V předchozích čtyř letech vždy překročila 12 milionů kilogramů, v roce 2014 i 13 milionů kilogramů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 9. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 00:37