Agris.cz - agrární portál

Haribo CZ loni zvýšilo zisk o 39 procent na 34 milionů Kč

9. 7. 2019 | ČTK

Zisk prodejce bonbonů Haribo CZ loni meziročně stoupl o 38,6 procenta na 34 milionů korun. Tržby společnosti naopak klesly o 3,7 procenta na 273,7 milionu korun. Společnost to uvedla ve své výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin. Také letos chce firma skončit v zisku.

"Netto tržby se redukovaly o asi tři procenta, obchodní marže se naproti tomu zvýšila o cca 4,8 procenta," uvedla ve zprávě společnost. Důvodem podle ní bylo snížení pořizovacích nákladů, zlevnilo nakupované zboží. "K pozitivnímu výsledku vedly pak nižší náklady na reklamu a logistiku z důvodu změny dodavatelů.

Celkový segment bonbonů se podle firmy udržel na předloňských hodnotách. Lídrem trhu tak zůstává společnost Nestlé se značkou Jojo a 34procentním podílem na trhu. Haribo je dvojkou, očekává podíl 19 procent, třetí místo zaujímají privátní značky.

Loňský rok znamenal pro společnost pokles v obratu. Firma uvádí, že došlo k omezení spolupráce s řetězcem Lidl v oblasti speciálních aktivit. Prodejce loni naopak obnovil spolupráci s řetězcem Albert. "Pokračovalo rovněž posilování kategorie nezávislého trhu u nezávislých asijských velkoobchodů na úkor klasických malých soukromých prodejen. Stejně jako v minulých letech, tak i v roce 2018 tvoří výrazný podíl promoční prodeje. Firma měla také výpadky v dostupnosti svých hlavních produktů. Růst zaznamenala ve své největší kategorii výrobků - Haribo Goldbären - tedy gumových medvídků. Pokles byl naopak v kategorii Maoam a dále v kategorii "Chamallows".

Firma dodává na český trh například želatinové bonbóny Haribo či Maoam. V ČR působí od roku 1998, od roku 2002 má pobočku na Slovensku. Společnost byla podle svých webových stránek založena v roce 1920 v Bonnu. Její název je akronymem zakladatele Hanse Riegela a města, odkud pochází (HAns RIegel BOnn). Firma se světově proslavila medvídky z ovocného želé.

Zisk konkurenční české pobočky předního světového výrobce cukrovinek Nestlé loni meziročně stoupl o 1,6 procenta na 578 milionů korun. Tržby klesly o cca 200 milionů korun na 10,5 miliardy.


Zdroj: ČTK, 9. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:07