Agris.cz - agrární portál

S medem je to letos jako na houpačce, tvrdí včelaři na Slovácku

10. 7. 2019 | Denik.cz

Časný nástup jara, pomalejší rozvoj včelstev v době kvetoucích stromů, pak nástup chladného počasí, kvůli němuž nemohly včely opustit úly, a vzápětí sucho. To jsou faktory, které ovlivní množství medu na Slovácku.

„S produkcí medu je to letos větší bída než v předcházejících třech letech. Od jednoho včelstva jsem zatím dostal čtvrtinu loňského výnosu, tedy pět kilo medu. Zda od včel dostanu nějaký med v červenci, to je zatím ve hvězdách.

Záleží na počasí,“ povzdechl si buchlovický včelař a vedoucího kroužku mládeže Chřibští včelaříci Miroslav Smatana.

Předseda Okresního výboru Českého svazu včelařů Uherské Hradiště Karel Hladiš je smutný ze stesků některých svých kolegů na východě Slovácka, že kvůli velmi slabé či nulové snůšce, museli svá včelstva přikrmovat cukerným roztokem. „V okolí Nivnice, kde žiji, nebyl letos ani metr čtvereční řepky, která by medovala. Les ve směru ke Korytné je takzvaně suchý, takže nepřináší žádný zdroj snůšky. Také medovice je u nás okrajovou záležitostí a je nepravděpodobné, že by se v tomto roce v okolí obce ještě vyskytla,“ postěžoval si šéf slováckých včelařů.

Příroda a počasí nejsou letos vůči nám vstřícní, stěžují si včelaři ze Salaše. „U nás na jaře se kromě mirabelek obalilo květem málo ovocných stromů. Květy jabloní, které jsou zárukou velké snůšky, navíc pomrzly. Akát kvetl velice málo, les zatím nemedoval a zřejmě už ani nebude. A pokud se tak stane a bude sucho, medovice zaschne,“ smutní salašský včelař, který letos nedostal od včel ani kilo medu a přál si zůstat v anonymitě.

Člen republikového výboru ČSV a předseda základní organizace ČSV Uherské Hradiště Josef Trefilík míní, že devět včelařů, kteří mají v katastru Velehradu 61 včelstev, bude mít v letošním roce snůšku medu v obvyklém množství. „Řepky kolem Velehradu moc nekvetlo, hodně medují lípy, kterých je v obci dost. V lese zase medují maliny a ostružiny. Snad bude i nějaká medovice,“ svěřil se Josef Trefilík.

Ukazuje se, že co region i včelař, to je jiná snůška medu. Záleží na tom, zda v okolí včelínů rostla řepka, kvetly akáty nebo lípy. Někteří včelaři vidí letos více než ve skladbě rostlin průběh jarního a letního počasí, které se napříč regionem Slovácka lišilo.

„Smutný jsem nejen ze slabé úrody medu ve východní části Slovácka, ale také z toho, že ohnisko včelího moru je v Žítkové a Starém Hrozenkově. V něm jsme začátkem třetí červnové dekády museli spálit jedno stanoviště včelstev,“ svěřil se Karel Hladiš, předseda včelařů slováckého regionu.

Autor: Zdeněk Skalička


Zdroj: Denik.cz, 10. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:58