Agris.cz - agrární portál

Jediný pěstitel borůvek na Plzeňsku očekává velmi dobrou úrodu

10. 7. 2019 | ČTK

Jediný velký pěstitel borůvek v Plzeňském kraji, firma Lukrena a.s. Dolní Lukavice, očekává letos velmi dobrou úrodu. Kanadské borůvky má firma osázené na jednom hektaru ve svých sadech v Nebílovech na Plzeňsku. ČTK to řekla vedoucí sadů Jana Zikmundová. Firma sázela borůvky na podzim roku 2017 a letos poprvé naplno plodí.

"Letos jsme pravidelně zavlažovali, i teď, takže borůvek je spousta. Navíc jsme hodně zamlžovali a ochránili plody před mrazem," uvedla Zikmundová. Kvůli tomu, že letos je to první plná produkce, nedokázala odhadnout celkový výnos.

Kanadská borůvka má jinou chuť než lesní odrůda, ale lidé je kupují, protože drobného ovoce podle Zikmundové moc není. "Velkoobchodům je prodáváme za 135 korun kilo plus DPH a maloobchod 160 korun," uvedla.

"Sklízíme je od minulého čtvrtka, sklizeň potrvá podle počasí minimálně do konce července," uvedla Zikmundová. Sadaři se snaží, aby většinu produkce prodali přímo v sadech, zbytek dodávají do farmářských obchodů a specializovaných velkoobchodů a malých pekáren.

S pěstováním je podle Zikmundové dost práce, keře se musí opakovaně probírat. "Není to stromek, který uzraje celý najednou," uvedla. Plocha musí být uzavřená sítěmi kvůli ptákům. Kolem keřů se musí vytrhávat plevel, borůvky se pak sklízejí se ručně. Samosběr, který je obvyklý v jahodárnách, sadaři nevylučují, ale až v době, až bude plantáž plně produkční. Keře ještě porostou a dosáhnou výšky kolem 1,5 metru.

V Plzeňském kraji se podle Zikmundové borůvky ve velkém nikde jinde nepěstují, už několik let je nabízejí farmy na Moravě a na východě Čech.

Češi předloni podle údajů ministerstva zemědělství nasbírali lesní plody za 6,6 miliardy korun. Po houbách jsou borůvky druhou nejvíce sbíranou plodinou.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 10. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 01:12