Agris.cz - agrární portál

Slovensko zahajuje program dotací farmářům na pohonné hmoty

11. 7. 2019 | ČTK

Slovensko zahajuje program poskytování dotací farmářům na pohonné hmoty, takzvanou zelenou naftu. Cílem opatření v podobně vrácení části spotřební daně, na které stát pro tento rok vyčlenil 30 milionů eur (766 milionů korun), je zlepšení situace farmářů. Novinářům to dnes řekl šéf slovenské zemědělské platební agentury (PPA) Juraj Kožuch. Dotace na zelenou naftu, které poskytuje také Česko, nebudou na Slovensku vypláceny plošně.

"Sledujeme tím zvýšení konkurenceschopnosti slovenských zemědělců. Věříme, že to přinese více domácích potravin na naše pulty a zvýšení zaměstnanosti v prvovýrobě," uvedl Kožuch.

Zájemci o dotace se budou moci zaregistrovat v příštích čtyř týdnech. Nárok na vrácení částí spotřební daně mají jen ti farmáři, kteří chovají dobytek a jiná zvířata, nebo pěstují ovoce a zeleninu, případně další vybrané komodity včetně lnu a chmele. Dotace, jejichž výši stát stanovil v závislosti na náročnosti produkce jednotlivých plodin či chovu, nejsou určeny na tradiční plodiny, jako jsou pšenice, kukuřice a řepka.

Daňové zvýhodnění nafty pro zemědělce na Slovensku platilo do konce roku 2010. Úleva byla zrušena v rámci opatření k ozdravení veřejných financí. Později stát v reakci na výpadek úrody kvůli dlouhotrvajícímu suchu vypsal na rok 2013 dotační program, v jehož rámci proplatil farmářům část zaplacené spotřební daně z nafty.

Program zelené nafty funguje i v Česku. Stát nadále vrací zemědělcům část spotřební daně z nafty podle intenzity chovu hospodářských zvířat. Nově se ve výši vrácených peněz odráží i to, zda zemědělec pěstuje i takzvané citlivé plodiny nebo vinnou révu.

Adrian Bobok 


Zdroj: ČTK, 11. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 12:11