Agris.cz - agrární portál

Sady Nebílovy na Plzeňsku očekávají asi třetinovou úrodu jablek

11. 7. 2019 | ČTK

Třicetihektarové Sady Nebílovy ze zemědělské skupiny Lukrena z Plzeňska, očekávají zhruba třetinovou úrodu jablek oproti loňsku, kdy jich sklidily přes 600 tun. Zavinily to květnové mrazy i fakt, že stromy jsou po loňském suchu a abnormální úrodě vysílené, řekla dnes ČTK vedoucí sadů Jana Zikmundová.

"Stromy nenasadily tolik plodného květu na letošní úrodu. Tam, kde máme nové zamlžovače, tedy na mladých odrůdách, jsme je uchránili před mrazem," uvedla. Nejhůře dopadl nejstarší, téměř 25letý sad na 15 hektarech. Poptávku lidí, kteří do sadů jezdí, ale budeme schopni pokrýt," řekla.

Sady Nebílovy loni prodaly v místě kolem 100 tun jablek, na mošty jich šlo asi 70 tun, 120 tun nestandardních jablek odvezly kamiony do Německa, zbytek vykoupily za nižší ceny velkoobchody. Sadaři hodně vozí jablka do škol a školek i do prodejen COOP. Letos budou preferovat prodej "ze dvora" a do škol, velkoobchodům nabídnou málo. Letošní ceny budou jako loni - deset až 22 korun za kilo. Budou se opět odvíjet od velikosti a kvality.

Letošek je už čtvrtý rok po sobě suchý, a i když firma zavlažuje nové sady hadicemi, tak by stromy potřebovaly daleko více vody. "Za červen nám spadlo 47 milimetrů srážek, tedy pouhých 47 litrů na metr čtvereční," řekla vedoucí. Dříve to bylo běžně 70 milimetrů.

"Jihozápadní Čechy byly letos opravdu poškozené studenou frontou v dubnu a silnými mrazy začátkem května. Hrušky nebudou téměř vůbec, u jablek je padesátiprocentní propad," uvedl předseda představenstva Lukreny Pavel Netrval. Kromě mrazů trápí sadaře přívalové bouře s kroupami. I sady, které mají konstrukce proti kroupám, byly v minulém týdnu poničené.

Ve sklizni bude v Sadech Nebílovy pracovat 25 lidí včetně osmi kmenových. "Každé jablko musí vzít do ruky - při sklizni, při třídění, při moštování," uvedla Zikmundová. Osm odrůd jablek začne firma prodávat začátkem října. Loni vyrobila 25.000 litrů moštu z jablek a hrušek.

Václav Prokš dr


Zdroj: ČTK, 11. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 19:56