Agris.cz - agrární portál

Národní zemědělské muzeum bude mít v Čáslavi nový depozitář

12. 7. 2019 | ČTK

Národní zemědělské muzeum bude mít v Čáslavi na Kutnohorsku nový depozitář. Bude sloužit k uložení sbírkových předmětů, které jsou nyní umístěné v jednotlivých pobočkách muzea. Výstavba centrálního depozitáře začne ve středu a bude financována z Integrovaného regionálního operačního programu, informovala dnes ČTK mluvčí muzea Jitka Taussiková.

Dosavadní prostory nejsou vyhovující a neumožňují efektivní ochranu sbírkových předmětů odpovídající zákonu. Z toho důvodu je vybudování nového depozitáře pro pobočky v Praze, Čáslavi a na zámku Kačina nezbytné. Má zajistit také efektivnější způsob evidence sbírkových předmětů a zpřístupnění uložených předmětů pro badatelské účely.

"Cílem projektu je v první řadě ochrana kulturního dědictví v podobě sbírkových předmětů muzea. Této ochrany bude dosaženo prostřednictvím vybudování nového objektu provozně nízkonákladového depozitáře, který bude splňovat všechny podmínky pro řádné uchování sbírkových předmětů pro budoucí generace," uvedl generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Národní zemědělské muzeum spadá pod ministerstvo zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Spolu s hlavní výstavní budovou v Praze na Letné má muzeum pobočky v Čáslavi, ve Valticích a na zámcích Kačina a Ohrada.


Zdroj: ČTK, 12. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 14:10