Agris.cz - agrární portál

Vysejte si sladký fenykl pro podzimní sklizeň

12. 7. 2019 | Denik.cz

Fenykl známe hlavně jako koření, které ulevuje od nadýmání a křečí. Poslední dobou se nám však dostává do povědomí rovněž vyšlechtěný fenykl sladký, jenž se pěstuje pro lahodné a zdravé bulvy.

Fenykl sladký, zvaný také hlíznatý nebo boloňský, je dvouletou rostlinou a měl by rozkvést až druhým rokem. Za teplého a slunečného počasí se však může stát, že rozkvete ještě týž rok po výsevu, což znehodnocuje chuť bulvy. Abychom předčasnému kvetení předešli, měli bychom fenykl vysít během léta, ideálně v období července a srpna, aby rostliny vzrůstaly až v době, kdy se budou dny zkracovat. Bulvy se pak sklízejí na podzim, zhruba 70 dní po výsevu.

Pokud si chcete nejprve předpěstovat sazeničky, měli byste volit větší květináče a rostlinky přesazovat s celým balem, abyste při přesazování nepoškodili kořeny. Rostliny s narušeným kořenovým systémem netvoří pěkné bulvy, proto je během růstu ani neokopáváme. Sladký fenykl nejlépe vyroste z přímého letního výsevu do lehké hlinité půdy, ve které předtím rostly plodiny hnojené kvalitním kompostem nebo organickým hnojivem. Půda by měla být obohacena o vápník a fosfor.

Vzcházející rostliny potřebují dostatek vláhy a spíše než přímé slunce jim vyhovuje polostín. Fenykly jsou poměrně rozložité, a tak bychom jim měli dopřát dostatek prostoru jednocením do sponu 20-30 cm x 40-50 cm. Jakmile bulva dosáhne velikosti vajíčka, opatrně k ní přihrneme zeminu; zelenina pak bude křehčí a chutnější.

Účinky sladkého fenyklu na lidské zdraví jsou podobné účinkům koření získaného z fenyklu obecného: zmírňují nadýmání a střevní potíže, působí blahodárně na trávení, a nadto obsahují vlákninu i řadu prospěšných minerálů a vitamínů. Bulvy můžeme blanšírovat, připravit jen tak v páře nebo je zapéct se sýrem jako chutnou přílohu k rybám a masu. Bez obav je mohou konzumovat i malé děti a těhotné ženy.

 

Autor: Redakce


Zdroj: Denik.cz, 12. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:10