Agris.cz - agrární portál

Farmáři na Hané se po suchém jaru a bouřkách obávají o úrodu

12. 7. 2019 | ČTK

Nižších výnosů i horší kvality obilí a řepky se po suchém jaru a nedávné prudké bouřce s krupobitím obávají farmáři v Olomouckém kraji, kde kombajny tento týden sklidily první desítky hektarů polí. Poškozené jsou lány s obilím zejména na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku.

"Porosty jsou po bouřce hodně polehané. Bude problém obilí sklidit a problém bude také s jeho kvalitou. Pokud do toho bude navíc pršet, tak to bude ještě horší," řekl dnes ČTK předseda prostějovské agrární komory Zdeněk Vykydal. Na Prostějovsku je po bouřce poškozena zhruba polovina polí. "Můj osobní odhad je kolem 50 až 60 procent," podotkl Vykydal. Ztráty podle něj budou mít farmáři kvůli bouřce také u řepky.

Podle farmářů jsou žně na Hané na samém začátku a zatím je předčasné odhadovat výnosy a škody. Předseda přerovské agrární komory Josef Hlavinka ČTK řekl, že polím s obilím už na jaře uškodilo suché a teplé počasí a další škody napáchaly bouřky. "Porosty vypadají pomlácené. Ztráty budou jak do kvality, tak i do množství," řekl ČTK Hlavinka.

Nejrozšířenějšími obilovinami v Olomouckém kraji jsou ozimá pšenice a jarní ječmen. Loni sklizeň obilovin v Olomouckém kraji kvůli nepříznivému počasí meziročně klesla o 8,5 procenta na 520.700 tun. Hektarový výnos obilovin byl v kraji nejnižší za uplynulých šest let. Naopak řepky zemědělci v kraji sklidili více než v roce 2017.

Nižší sklizeň obilovin zapříčinil slabší hektarový výnos, který meziročně klesl z 5,91 tuny na 5,34 tuny. "Ačkoliv byla jeho hodnota nejnižší za uplynulých šest let, v mezikrajském pohledu byla po Praze druhá nejvyšší," uvedl Jiří Frelich z olomoucké pobočky ČSÚ.

Loňskou úrodu obilí i ostatních plodin v Olomouckém kraji podle farmářů poškodilo teplé a suché jaro, které negativně ovlivnilo růst a zrání obilných klasů. Žně ve srovnání s loňskem začaly v kraji s dvoutýdenním předstihem v závěru června.

Sucho poškodilo úrodu na Hané také v roce 2017. Farmáři tehdy v Olomouckém kraji sklidili 568.920 tun obilovin, což bylo ve srovnání s rokem 2016 o 11 procent méně. Průměrný hektarový výnos obilovin se v roce 2017 podle údajů ČSÚ meziročně snížil o 680 kilogramů na 5,91 tuny.

Naproti tomu v roce 2016 měli zemědělci v Olomouckém kraji dobrou úrodu obilovin i ostatních plodin. Z polí sklidili téměř 640.000 tun obilovin, ve srovnání s rokem 2015 o 1,1 procenta více.


Zdroj: ČTK, 12. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:03