Agris.cz - agrární portál

Saúdská Arábie a SAE pomohou zemědělcům v Súdánu

15. 7. 2019 | ČTK

Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty chtějí podpořit Súdán v jeho současné politické krizi poskytnutím pomoci pro jeho zemědělství. V nejbližších dnech proto vypraví loď vezoucí více než 50.000 tun hnojiva a dalších potřeb pro zemědělce, informovala dnes agentura SPA. Cílem je ulevit súdánským rolníkům v době krize v zemi.

Súdán zažívá už několik měsíců politickou krizi. Po masových protestech svrhla armáda v dubnu dlouholetého prezideta Umara Bašíra. O pár dnů později ohlásily Saúdská Arábie a SAE společnou finanční pomoc v přepočtu 2,7 miliardy eur (69 miliard korun). V tom bylo zahrnuto i 440 milionů eur pro súdánskou centrální banku se záměrem posílit finančně třetí největší africkou zemi a snížit tlak na domácí měnu.

Mnoha protestujícím v Súdánu je ale pomoc obou velmi bohatých států v Perském zálivu trnem v oku. Obávají se totiž, že tyto dvě mocné monarchie chtějí svých peněz využít k potlačení demokratické změny v Súdánu. Saúdové chtějí zároveň zabránit tomu, aby se Súdán sbratřil s jejich rivaly jako Katar a Turecko. Tisíce súdánských vojáků kromě toho bojují v Jemenu na straně Saúdské Arábie.

Armáda a opozice v Súdánu už týdny bojují o vytvoření přechodné vlády, která by otevřela cestu k volbám do tří let.


Zdroj: ČTK, 15. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:43