Agris.cz - agrární portál

Záchrana úrody? Stačit nemusí ani víkendové deště, bojí se zemědělci

16. 7. 2019 | Denik.cz

Ani víkendové deště by nemusely zachránit letošní úrodu, kterou negativně ovlivnilo tropické počasí beze srážek v červnu a počátkem července. Zemědělci se chystají pokračovat ve sklizni zhruba v polovině týdne.

Vysoké denní teploty a několik týdnů bez jediné srážky zřejmě ovlivní letošní úrodu. Zemědělci vyrazili se svými stroji na pole už v průběhu minulého týdne, ovšem kvůli deštivému víkendu museli sklizeň přerušit. Zda už první čísla ukazují propad ve sklizni, nelze podle předsedy Okresní agrární komory Rakovník Jaroslava Mikoláše nyní posuzovat.

„Z pátečního hlášení je jen několik málo čísel, těžko z nich posuzovat, zda je úroda silnější či slabší než před rokem,“ reagoval na dotaz Deníku Jaroslav Mikoláš, který je zároveň jednatel firmy Lupofyt.

Z plodin na tom bude nejlépe ječmen ozimý, jelikož ten dozrává mnohem dříve, tudíž teplé a suché počasí z června se na jeho kvalitě tolik neprojevilo. „U dalších porostů zatím doopravdy nevíme, jak to bude vypadat, až se do nich sekne. Sucho se na nich ale určitě podepsalo,“ dodal Jaroslav Mikoláš.

Zemědělci vyhlíží další déšť

Víkendové deště alespoň trochu zlepšily situaci například u chmele, kukuřice, ale i dalších plodin, které teprve dozrávají. Už ale nedokázaly zachránit úrodu řepky. „Řepka bude mít sníženou olejnatost a budou tak i nižší výnosy,“ řekl Jaroslav Mikoláš.

Podle meteorologů by se mělo postupně oteplovat, koncem týdne už se denní maxima dostanou na letních třicet stupňů. Ve čtvrtek a v pátek by mohlo i znovu ojediněle zapršet.

Autor: Miroslav Elsnic


Zdroj: Denik.cz, 16. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 04:39