Agris.cz - agrární portál

Dodávka na jihu Čech vezla v nevyhovujících podmínkách čtvrt tuny masa a masných výrobků

17. 7. 2019 | SVS ČR

Veterinární inspektoři z Jihočeského kraje byli tamními celníky v závěru minulého týdne přizváni ke kontrole dodávky přepravující potraviny. Při společné kontrole provedené na parkovišti na okraji Tábora bylo zjištěno, že vozidlo přepravovalo v nevyhovujících podmínkách čtvrt tuny masa a masných výrobků. Konkrétně se jednalo o nejrůznější partie vepřového masa o celkové hmotnosti 105 kg, dále o 62 kg drůbežího masa, 50 kg masných výrobků a 34 kg mletého nebaleného masa.

Přepravní prostor vozidla přitom nebyl vybaven chladícím zařízením pro přepravu chlazených nebo mražených potravin. To se také již projevovalo na přepravovaných produktech, které byly částečně rozmražené a vytékala z nich tekutina. Kontrolní měření teploty ukázalo nevyhovující teplotu u mraženého masa i chlazených masných výrobků. Maso, mleté maso a krájené masné výrobky nebyly navíc označené a chyběly k nim doklady.  Přepravce nebyl u Krajské veterinární správy (KVS) registrován. Jelikož potraviny přepravované za výše popsaných podmínek představují velké riziko pro zdraví spotřebitelů (v průběhu kontroly bylo navíc zjištěno, že potraviny byly určeny pro dětský tábor v Jihočeském kraji) byla celá zásilka na místě znehodnocena barvou. SVS na místě nařídila jejich neškodnou likvidaci v asanačním podniku na náklady provozovatele. Za popsaná porušení zákona o potravinách hrozí provozovateli pokuta ve výši až  jednoho miliónu Kč. Ve věci byl podán také podnět k prošetření Krajské hygienické stanici.


Zdroj: SVS ČR, 17. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:19