Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 17.7. 2019

18. 7. 2019 | Agris

Úrodu na jižní Moravě decimují hraboši víc než sucho

Úrodu obilí na jižní Moravě letos možná víc než sucho decimují hraboši. Čtyři suché roky z posledních pěti, teplé a suché zimy způsobily, že jich každý rok přibývalo a nyní jich je tolik, že ani dlouholetí zemědělci podobnou situaci nepamatují. Mnohde úrodu hraboši a myši zlikvidovali zcela, jinde z části.

V jídle je chemický koktejl. Většinou to ale je v mezích normy

Zemědělci využívají méně pesticidů, ale přibývá nálezů, kdy je na jedné potravině celý chemický koktejl, třeba i dvaceti látek. Potraviny prodávané v Česku většinou normy splní. Zbytky pesticidů pod zákonným limitem se nacházejí v daleko větším počtu případů, loni to bylo celkem v 80 procentech odebraných vzorků.

Dodávka na jihu Čech vezla v nevyhovujících podmínkách čtvrt tuny masa a masných výrobků

Veterinární inspektoři z Jihočeského kraje byli tamními celníky v závěru minulého týdne přizváni ke kontrole dodávky přepravující potraviny. Při společné kontrole provedené na parkovišti na okraji Tábora bylo zjištěno, že vozidlo přepravovalo v nevyhovujících podmínkách čtvrt tuny masa a masných výrobků.

Krkonoše zůstávají otevřené! Ministr Brabec vyjednal s Krakonošem ještě jednu šanci

Černý scénář uzavření Krkonoš pro veřejnost, kterým ve svém otevřeném dopise hrozil vládce hor Krakonoš, byl v tuto chvíli díky intervenci ministra životního prostředí Richarda Brabce odvrácen. Turisté však v Krkonoších musí zásadně změnit své chování.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 18. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 04:25